Nieuws, vvoj2016

De wake-up call van Mar Cabra

mar_cabra_photo

Een wake-up call voor journalisten. Dat wordt de keynote speech van data- en onderzoeksjournaliste Mar Cabra tijdens de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2016. De beroepsgroep is volgens haar behoorlijk achterop geraakt bij het bedrijfsleven als het gaat om big data en technologische innovatie. Tijd om de kunst af te kijken bij Goldman Sachs en Amazon.com.

Mar Cabra (Madrid) is hoofd van de Data & Research Unit van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en in die functie spin in het web bij de Panama Papers en BahamaLeaks. ‘De voorbije maanden heb ik veel symposia van grote bedrijven bezocht en steeds weer viel het me op hoe deze bedrijven ons aftroeven in de omgang met big data en technologische innovaties’, vertelt Cabra. ‘De manier waarop zij werken met artifical language en machine learning, daar kunnen wij van leren. Goldman Sachs, Facebook en Amazon lopen mijlenver op ons voor. Het is tijd voor een wake-up call.’

Datingsite

De algoritmen en andere technieken die het bedrijfsleven inzet om producten te slijten aan consumenten, zijn volgens Cabra ook in data- en onderzoeksjournalistiek toepasbaar. ‘Wij kunnen die technologie gebruiken om betere journalisten te worden. Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Bij de Panama Papers hebben wij bijvoorbeeld gebruikgemaakt van matchingsoftware die oorspronkelijk was gemaakt voor een datingsite.’ Om dezelfde redenen werkt ICIJ graag met open source software.

Meebewegen

Cabra begrijpt de argwaan waarmee vanuit de (onderzoeks)journalistiek wordt gekeken naar de wereld van big data, maar vindt dat de focus nu te sterk ligt op de privacyaspecten. ‘We need to tap into the world of big data’, zegt ze. Meebewegen met de ontwikkelingen dus, de kunst afkijken bij het bedrijfsleven en daar ontwikkelde technieken zelf inzetten om beter journalistiek onderzoek te doen.

Behalve de keynote speech geeft Mar Cabra ook een training Tools for Collaborating en discussieert zij mee in de sessie De lessen van de Panama Papers, beide op vrijdagmiddag.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk