Conferentie, vvoj2016

Duiten voor dokters, een krachtenspel

pexels-photo-143654

‘Het begint met een pen….’ was op 3 september de intrigerende kop boven een productie in de Volkskrant over de farmaceutische industrie en de banden met artsen. Ontmoet de makers.

Verslaggevers Tom Kreling en Ellen de Visser en datajournalist Remy Koens analyseerden de betalingen aan ruim 13.000 medisch specialisten. Wie krijgt geld van de farmaceutische industrie? Hoeveel? En waarom? De Volkskrant legde het krachtenspel bloot.

Volgens artsenorganisatie KNMG verdient slechts een paar procent van alle artsen bij, maar uit het onderzoek bleek dat dit gemiddelde verhult dat de betalingen zich ophopen in een aantal beroepsgroepen.

Hoe ging dat onderzoek in zijn werk? Wat waren de obstakels, en wat heeft het opgeleverd? Verslaggever Tom Kreling en datajournalist Remy Koens leggen het uit.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk