Conferentie, vvoj2016

Duiten voor dokters, een krachtenspel

pexels-photo-143654

‘Het begint met een pen….’ was op 3 september de intrigerende kop boven een productie in de Volkskrant over de farmaceutische industrie en de banden met artsen. Ontmoet de makers.

Verslaggevers Tom Kreling en Ellen de Visser en datajournalist Remy Koens analyseerden de betalingen aan ruim 13.000 medisch specialisten. Wie krijgt geld van de farmaceutische industrie? Hoeveel? En waarom? De Volkskrant legde het krachtenspel bloot.

Volgens artsenorganisatie KNMG verdient slechts een paar procent van alle artsen bij, maar uit het onderzoek bleek dat dit gemiddelde verhult dat de betalingen zich ophopen in een aantal beroepsgroepen.

Hoe ging dat onderzoek in zijn werk? Wat waren de obstakels, en wat heeft het opgeleverd? Verslaggever Tom Kreling en datajournalist Remy Koens leggen het uit.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Hoe komt de journalistiek uit de crisisstand? Ontsnapt ons vak na de opeenstapeling van crises – corona, Oekraïne, klimaat, gas, vertrouwen en wat niet meer – ooit nog uit het frame waar ze zelf zo verslaafd aan is?

 

conferentie-1x

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk