Nieuws

Coöperatievoordeel voor VVOJ-leden

cooperatie

De Coöperatie en de VVOJ hebben een associate membership afspraak gemaakt. Dit betekent dat leden van de VVOJ gebruik kunnen maken van een aantal voorzieningen van De Cooperatie zonder direct lid te zijn.

De Coöperatie is per 1 september van start gegaan en de leden kunnen nu gebruikmaken van de werkplekken en van het broodfonds van De Coöperatie.

De Coöperatie heeft werkplekken op een aantal locaties in het land, waar je een dagdeel of een langer gebruik van kunt maken. Het voordeel is dat daar ook andere freelance journalisten werken. De locaties zijn in Amsterdam (Westeinde), Instituut voor Beeld en Geluid (Hilversum, inclusief gebruik databank) en bij Versbeton in Rotterdam. Meerdere plekken volgen. Een dagdeel kost €10, een hele dag €20, bij meerdere dagen geldt een aangepast tarief. Meer informatie vind je hier.

Daarnaast heeft De Coöperatie een samenwerking met CommonEasy.nl. Dat is een collectief vangnet waar journalisten elkaar onderling opvangen in geval van arbeidsongeschiktheid. Lidmaatschap is €5 per maand (met korting) en inleg is afhankelijk van de gewenste dekking. Voor een dekking van €2.000 per maand voor 2 jaar leg je €100 in maar dat geld blijft van jou. de verwachting is dat je ongeveer €20 per maand aan uitbetaling kwijt bent. Dat betekent dat je voor €300 per jaar een goede eerste dekking hebt, zeer de moeite waard.

Hier kun je je als VVOJ-lid kosteloos aanmelden als associate member van De Coöperatie om gebruik te maken van deze voorzieningen.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk