Nieuws, VVOJ Jongeren, Woo

VVOJ jongerendag met Local Focus

vvoj-jongerendag-contrast_600

Hoe bedenk je een onderzoeksverhaal? Hoe zet je je research op? Wat zijn de nieuwste onderzoekstechnieken? Het komt allemaal aan bod op de alweer zevende VVOJ jongerendag.

Omdat veel jonge journalisten dromen van een carrière in de onderzoeksjournalistiek, organiseert de (VVOJ) speciale trainingsdagen voor jonge (aankomende) collega’s.  Op zaterdag 8 oktober is er weer één, in VondelCS in Amsterdam.

LocalFocus
Deze dag organiseren we samen met LocalFocus, de datajournalistieke nieuwsdienst die werkt voor NRC, NU.nl, Nieuwsuur en vele andere landelijke media.

Doelgroep en programma
De VVOJ Jongerendag is speciaal bedoeld door studenten journalistiek en pas afgestudeerde journalisten, in de leeftijdscategorie tot 30 jaar. In het programma komen achtereenvolgens langs:

Na de laatste workshop volgt een borrel en daarna sluiten we de dag af met een diner bij Vondelpark3, het café-restaurant van VondelCS.

Prijs
De dag kost €37,50, inclusief lunch, borrel en diner.

Tijden
9.30: inloop
10.00: Roger Vleugels (WOB)
12.00: Lunchprogramma
13:00: Karel van den Berg (ideeën bedenken)
15.00: Freek Staps (interviewen voor onderzoeksjournalisten)
18:00: Jelle Kamsma (onderzoek in de praktijk en starten met data)
19:00: Borrel en aansluitend diner.

Aanmelden

Ben je student journalistiek, of beginnende journalist, en niet ouder van 30? Meld je dan aan met een e-mail naar het VVOJ-bureau. Zet ‘Jongerendag’ in de onderwerpregel en vermeld je naam, leeftijd, opleiding en eventuele ervaring.

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, VVOJ-leden krijgen voorrang. Studentleden betalen slechts €25 euro contributie per jaar. Hier kun je opgeven als VVOJ-lid.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk