Nieuws

Journalisten zetten zaak tegen Europarlement door

european-parliament-pixabay

Het zal nog even duren, maar 29 journalisten zijn vastbesloten het Europees Parlement te dwingen tot openheid over de onkostendeclaraties van Europarlementariërs.

De journalisten vertegenwoordigen alle 28 EU-landen. Via het Europees Hof van Justitie hadden ze inzage  gevraagd in de onkostenvergoedingen van Europarlementariërs.  Het Europees Parlement weigerde eerder deze maand op dit verzoek in te gaan. De journalisten hebben nu besloten de zaak door te zetten. Zij vinden dat de burgers het recht hebben te weten hoe de 751 parlementsleden jaarlijks 71 miljoen euro aan onkostenvergoedingen besteden. Het project is bekend komen te staan als The MEPs Project. Voor Nederland neemt NOS Nieuws deel, vertegenwoordigd door Hugo van der Parre.

schermafdruk-2016-09-14-16-59-46

Elk lid van het  Europarlement krijgt een algemene onkostenvergoeding, reiskosten, dagvergoedingen en een bedrag voor personeel. Die onkosten krijgen ze bovenop hun vaste salaris.

De rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie begon vorig jaar november, toen elke journalist per land verzocht om publicatie van alle documenten die inzage geven in de manier waarop de vergoedingen worden gebruikt. Gewone verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur waren daaraan voorafgaand al gestrand.

De eerste fase van de rechtszaak bij het Hof in Luxemburg was schriftelijk. Het Europarlement stelt dat het niet beschikt over de gevraagde documenten. Daarnaast beroept het zich op eerdere uitspraken waarbij privacy een rol speelde, om de documenten niet te hoeven vrijgeven.

De journalisten zijn teleurgesteld over de reactie van het Europarlement en vinden de argumenten niet geldig, omdat het in die eerdere kwesties niet om gekozen volksvertegenwoordigers ging. Zij zetten de zaak dus door, zodat het vermoedelijk volgend jaar tot een daadwerkelijke rechtszaak gaat komen.

 

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk