De Loep, Nieuws

De Loep 2016 nominaties

Loep, Marek Bartko

De Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) reikte in 2016 voor de dertiende keer De Loep uit. Deze prijs voor onderzoeksjournalistiek in het Nederlandse taalgebied kent vier categorieën: tekstuele productie, audiovisuele productie, digitale productie en de aanmoedigingsprijs. In alle categorieën mocht de jury maximaal drie producties nomineren.

De winnaars werden bekend gemaakt op vrijdagavond 18 november tijdens het diner op de VVOJ-conferentie onderzoeksjournalistiek in Leuven. De winnaars kregen een glazen, gegraveerde loep, een oorkonde en €1500 per winnende productie. De Aanmoedigingsprijs bestaat uit een oorkonde en €750.

De jury, onder voorzitterschap van Jeroen Smit, selecteerde kandidaten in de categorieën: Audiovisueel, Digitaal en Tekst. Ook werden drie producties voorgedragen voor de Aanmoedigingsprijs, voor talenten tot 30 jaar. Het aantal inzendingen was dit jaar lager dan normaal: 54. Het merendeel van de deelnemers stuurde tekstproducties in, in totaal 37. Audiovisueel en Digitaal bleven sterk achter, met respectievelijk 10 en 7 inzendingen. Voor de Aanmoedigingsprijs kwamen 11 inzendingen in aanmerking.

De genomineerden

 Aanmoedigingsprijs

Audiovisueel

Digitaal

Tekst

Geen Panama Papers?
Om in aanmerking te komen voor De Loep 2016 moest het werk zijn verschenen tussen 1 april 2015 en 31 maart 2016. Dit verklaart waarom de Panama Papers niet meedongen, aangezien de eerste artikelen hierover in Nederlandse en Vlaamse media vanaf zondag 3 april werden gepubliceerd.

Volledige jury
De jury bestond dit jaar uit Marjan Agerbeek, Henk Blanken, Anne de Blok,
Hilde Geens, Jan Hauspie, Hille van der Kaa, Alexander Pleijter, Jeroen Smit (vz) en Elke Vandersypen
.

Het Loepreglement kun je hier nalezen.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk