De Loep, Nieuws

De Loep 2016 nominaties

Loep, Marek Bartko

De Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) reikte in 2016 voor de dertiende keer De Loep uit. Deze prijs voor onderzoeksjournalistiek in het Nederlandse taalgebied kent vier categorieën: tekstuele productie, audiovisuele productie, digitale productie en de aanmoedigingsprijs. In alle categorieën mocht de jury maximaal drie producties nomineren.

De winnaars werden bekend gemaakt op vrijdagavond 18 november tijdens het diner op de VVOJ-conferentie onderzoeksjournalistiek in Leuven. De winnaars kregen een glazen, gegraveerde loep, een oorkonde en €1500 per winnende productie. De Aanmoedigingsprijs bestaat uit een oorkonde en €750.

De jury, onder voorzitterschap van Jeroen Smit, selecteerde kandidaten in de categorieën: Audiovisueel, Digitaal en Tekst. Ook werden drie producties voorgedragen voor de Aanmoedigingsprijs, voor talenten tot 30 jaar. Het aantal inzendingen was dit jaar lager dan normaal: 54. Het merendeel van de deelnemers stuurde tekstproducties in, in totaal 37. Audiovisueel en Digitaal bleven sterk achter, met respectievelijk 10 en 7 inzendingen. Voor de Aanmoedigingsprijs kwamen 11 inzendingen in aanmerking.

De genomineerden

 Aanmoedigingsprijs

Audiovisueel

Digitaal

Tekst

Geen Panama Papers?
Om in aanmerking te komen voor De Loep 2016 moest het werk zijn verschenen tussen 1 april 2015 en 31 maart 2016. Dit verklaart waarom de Panama Papers niet meedongen, aangezien de eerste artikelen hierover in Nederlandse en Vlaamse media vanaf zondag 3 april werden gepubliceerd.

Volledige jury
De jury bestond dit jaar uit Marjan Agerbeek, Henk Blanken, Anne de Blok,
Hilde Geens, Jan Hauspie, Hille van der Kaa, Alexander Pleijter, Jeroen Smit (vz) en Elke Vandersypen
.

Het Loepreglement kun je hier nalezen.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk