Nieuws, Woo

Gulle gift DataDUICers

dataduic

En dan lees je opeens op Twitter  dat je ruim duizend euro krijgt. De gift komt van de DataDUICers, vier voorvechters van open data die in hun vrije tijd datajournalistieke verhalen maken.

DUIC staat voor De Utrechtse Internet Courant, waarop Sebastiaan ter Burg, Tom Kunzler, Stephan Okhuijsen en Frank Verschoor hun verhalen verhalen publiceren. De 1006 euro is een dwangsom die de gemeente Utrecht moet betalen omdat zij liefst 69 dagen te laat reageerde op een WOB-0verzoek van de DataDUICers.

UPDATE: volgens de wethouder was het ingewikkeld…

Het is meteen een van de laatste dwangsommen die worden uitbetaald, want per 1 oktober wordt deze stok achter de deur afgeschaft. Belangrijkste aangevoerde reden voor de wetswijziging:  journalisten die in de WOB een verdienmodelletje zagen. Zij wobden om geld te verdienen aan de dwangsommen. “Twintig procent achterlijken hebben het zo verpest voor de andere tachtig procent,” zegt Tom Kunzler, die zich behoorlijk kwaad kan maken over deze calculerende collega’s.

In hun artikel schrijven de DataDUICers: “Omdat wij als vrijwillige datajournalisten niet willen verdienen aan WOB-verzoeken ten koste van de belastingbetaler en misbruik niet willen aanmoedigen, doneren we dit bedrag volledig aan een goed doel. De ontvanger van het geldbedrag is de VVOJ, de Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten. Het gaat ons immers niet om het ontvangen van een geldbedrag, maar om het tijdig ontvangen van publieke informatie zodat wij ons werk kunnen doen! Wij hopen dan ook dat deze trage beslissing een uitzondering is en dat de gemeente Utrecht in het algemeen zuiniger omgaat met publiek geld en sneller beslist op dergelijke WOB-verzoeken.”

Het complete verhaal van de DataDUICers lees je hier: Tobben met de WOB in Utrecht.

We hebben met de gevers afgesproken dat we een passende bestemming voor het geld zoeken, bijvoorbeeld een debatavond over de WOB. Later meer hierover.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk