Nieuws

Heerlijk helder in Afrika?

Pointe-Noire in Congo-Brazzaville © Olivier van Beemen.

Wordt Afrika beter van Heineken? Onderzoeksjournalist en VVOJ-lid Olivier van Beemen heeft zo zijn twijfels. Pakhuis de Zwijger organiseert maandag 11 juli een debatavond naar aanleiding van Van Beemens boek Heineken in Afrika.

Veel multinationals zien Afrika als toekomstig walhalla, maar voor Heineken is het continent nu al uiterst lucratief. Een flesje bier is het symbool van de opkomende middenklasse en levert gemiddeld de helft meer op dan elders.

De brouwer claimt dat het werelddeel daar ook veel voor terugkrijgt, maar in zijn  boek Heineken in Afrika laat Olivier van Beemen zien dat dat in de praktijk tegenvalt. Wordt Afrika wel beter van Heineken? Tijd voor een discussie over zakendoen in conflictgebieden, verantwoord ondernemerschap en hulp en handel.

De aftrap van de avond komt via een speciale videoboodschap van columnist Bas Heijne. Daarna geeft Olivier van Beemen, oud-correspondent Parijs voor het FD, Knack en Elsevier, een kijkje  in de keuken van zijn onderzoek. Journalist en moderator  Seada Noorhussen gaat vervolgens in gesprek met Van Beemen en met:

  • Eric Smaling, lid van de Tweede Kamer voor de SP
  • Rob van Tulder, professor of International Business-Society Management aan Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Alphonse Muambi, auteur van You can’t eat democracy, essayist en lobbyist
  • Irene Visser, directeur Netherlands-African Business Council
  • Peer Schouten, onderzoeker bij International Peace Information Service & Danish Institute for International Studies
  • Fleur Scheele, onderzoeker bij Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO)

 

Maandagavond 11 juli in Pakhuis de Zwijger. Aanvang 20 uur, toegang gratis.

Wel even melden dat je komt, dat kan hier.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk