Nieuws

4 Mei: vrijheid als permanente opdracht

Herdenking 4 mei bij perscentrum Nieuwspoort in Den Haag: Tanja van Bergen (l) en Margo Smit leggen bloemen namens de VVOJ. FOTO HANS KOUWENHOVEN

‘Het vrije woord is een permanente opdracht. Een levensopdracht tot de dood. Ik hoop dat eenieder zich geroepen voelt dat gevecht aan te gaan.’ Die oproep deed Michiel Breedveld, NOS-verslaggever en lid van de raad van toezicht van Nieuwspoort, dinsdag 4 mei bij de dodenherdenking in het Haagse perscentrum.

Bij het herdenkingsmonument aan de gevel van Nieuwspoort legden vertegenwoordigers van de VVOJ en vijf andere journalistieke organisaties bloemen. Daarna werd een minuut stilte in acht genomen.

Het was parlementair journalist Willem Breedveld die het genootschap Vrienden van het Vrije Woord oprichtte, vertelde zijn zoon in zijn toespraak bij de herdenking. ‘Mijn vader maakte mij lid. Ik dacht: een exclusieve club van doorgewinterde journalisten. Maar ik zal u uitleggen dat van exclusiviteit geen sprake is. En dat moet ook niet. Want als de Vrienden van het Vrije Woord zijn uitgedund tot een exclusief of zelfs geheim gezelschap, dan is het met de vrijheid en democratie gedaan. Dat leert ons de geschiedenis.’

‘Hoort het vrije woord’

Breedveld citeerde  de tekst van schrijver Jan H. de Groot die op het herdenkingsmonument voor Nieuwspoort is aangebracht: Hoort! / Het vrije woord / bedreigd, versmoord, / brengt in de nood / zijn vechters voort / tot aan de dood.’

Maandag 3 mei, op de Internationale Dag voor de Persvrijheid, meldde het Comité ter Bescherming van Journalisten dat in 2015 wereldwijd 69 journalisten zijn vermoord bij de uitoefening van hun vak. Breedveld haalde dit cijfer aan, samen met de constatering dat slechts  dertien procent van de wereldbevolking een vrije pers kent. ‘En het wordt erger: de internationale organisatie Reporters without Borders stelt in de jaarlijkse persvrijheidsmonitor dat er sprake is van een diepe en verontrustende daling van de persvrijheid in de wereld.’

‘Voor het te laat is’

Don’t wait to be deprived of news before defending it, zegt deze journalistenorganisatie: verdedig de vrije pers voor het te laat is. Maar wat is het moment om in actie te komen? Om in verzet te komen? Om te vechten voor het Vrije Woord?’

Breedvelds eigen antwoord op deze vragen: ‘Het vrije woord is een permanente opdracht. Een levensopdracht tot de dood.’

Op foto: VVOJ-directeur Tanja van Bergen (l) en oud-directeur Margo Smit leggen bloemen bij het herdenkingsmonument op de Nieuwspoortgevel – foto Hans Kouwenhoven

[wpdm_hotlink id=78 link_label=’Lees hier de hele speech van Michiel Breedveld.’]

 

 

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk