Van de Cruyffrevolte bij Ajax tot de perikelen van Toneelgroep Amsterdam. Hugo Logtenberg neemt ons mee in de wereld van de onthullingen. Voor Het Parool schreef hij stukken die opzien hebben gebaard. Nu leert hij ons de kneepjes van het vak.

Door BOB VAN DER WAARDE

De interesse in een onderwerp begint vaak bij verwondering en waarneming. Zoals je dat soms hebt als je de krant leest. Hugo Logtenberg laat met meerdere voorbeelden zien dat in krantenartikelen altijd veel vragen onbeantwoord blijven. Een simpel artikeltje, bijvoorbeeld, van het ANP over een schimmig champignonbedrijf. Het stukje lijkt meer vragen op te roepen dan antwoorden te geven. Daarom pleit Logtenberg de krant te lezen op wat er juist NIET in staat.

Met een artikel over een nieuw honkbalcomplex in Hoofddorp laat Logtenberg dit ook zien. In dit artikel betreft het de toepassing van de WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur). Zo laat hij zien dat de timing van aanvraag en de gerichtheid van het gebruik soms tot meer vraagtekens dan antwoorden kunnen leiden.

Wie meer te weten wil komen over een specifiek onderwerp, kan het beste met sleutelfiguren praten. Als voorbeeld haalt hij een schandaal in hartje Amsterdam aan. Een plaatselijke bestuurder blijkt goed op de hoogte van de toedracht van deze zaak en kan gezien worden als een expert.

Eenmaal in gesprek is het belangrijk je bron te koesteren. Mogelijk leidt dit tot meer informatie. “Je hebt het niet van mij, maar…”

Nu de data is verzameld, volgt de volgende stap: hoe verwerken we de informatie? Logtenberg adviseert de gegevens te ordenen in een tijdslijn. Zo’n chronologie helpt niet alleen met overzicht, maar biedt ook ondersteuning bij een komend interview. Een journalist die goed voorbereid een gesprek ingaat kan immers gemakkelijker de gesprekspartner verleiden tot het geven van meer informatie.

Laat, eenmaal in gesprek, de bron z’n verhaal doen. Deel en verifieer de informatie van andere bronnen en bewaar de moeilijke vragen voor het laatst. Leg de nadruk op het geven van comfort aan de gesprekspartner. Praat om je intenties te laten zien én ga door tot het gaatje!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *