Nieuws

Achter de schermen van de Panama Papers

panamapapers

De VVOJ en De Coöperatie presenteren: De Panama Papers, het best bewaarde geheim van de onderzoeksjournalistiek. Een avond in Pakhuis de Zwijger over de vele voordelen van samenwerken over de grenzen heen.

Update: voor wie er niet bij kon zijn, er draaide een livestream mee, die nu te zien is op Vimeo.
Hier vind je ‘m.

Bijna vierhonderd journalisten uit 76 landen vraten zich samen in meer dan een jaar tijd door 2,6 terabyte aan data – 11,5 miljoen documenten. De Panama Papers beheersen nu al dagen het nieuws en er zitten nog meer onthullingen aan te komen. Hoe heeft het enorme internationale samenwerkingsverband van journalisten deze klus aangepakt?

De VVOJ en de nieuwe freelancersorganisatie De Coöperatie wijden op woensdag 13 april in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam een avond aan het best bewaarde geheim van de onderzoeksjournalistiek. Met het Nederlandse onderzoeksteam waarin Trouw en het Financieele Dagblad samenwerken. Met Joop Bouma, de eerste Nederlandse journalist die toetrad tot het internationale consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ, ook wel bekend als The Scoop Machine. En met NOS-ombudsman en ICIJ-lid Margo Smit.

Woensdag 13 april
Pakhuis de Zwijger, grote zaal
Toegang gratis

Reserveer een plek via de website van Pakhuis de Zwijger

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk