Nieuws

#VVOJ15: keynote Teun Gautier

Teun Gautier: nieuwe verdienmodellen zoeken kwaliteitsjournalistiek

KEYNOTE 2 De journalistiek zit in een gouden eeuw, schreef Paul Lewis in The Guardian. De kosten van nieuwsproductie zijn laag, de honger naar informatie is groot. Maar de oude verdienmodellen voldoen niet meer en dus zitten de uitgevers in een crisis. Teun Gautier, zelf uitgever, stelt in zijn keynote speech op de VVOJ Conferentie 2015 dat het tijd wordt journalistiek weer als een kwaliteitsproduct aan de man te brengen.

door Charlot Verlouw

Volgens Gautier moeten journalisten niet willen werken op een non-profitbasis. In opdracht van de Addessium Foundation deed hij samen met Pieter Oostlander en Sam van Dyck onderzoek naar manieren om geld te verdienen met kwaliteitsjournalitiek. Dat leverde een lijst met 52 mogelijkheden op.

Het is niet de journalist die als ondernemer moet functioneren, zegt Gautier. “De journalist moet vooral zijn of haar werk doen, het is de taak van de uitgever er geld mee te verdienen. Niet omdat dat het doel van de journalistiek is, maar omdat journalisten nou eenmaal geld moeten verdienen.”

Consulting journalistiek, spinoffs, evenementen organiseren, branded content, samenwerkingen, crowdfunding, het zijn maar een paar van de 52 verdienmodellen die uit het onderzoek rolden. “Twee verdienmodellen, advertenties en abonnementen, is echt niet voldoende meer”, vindt Gautier. “De kosten van een nieuwe abonnee zijn laag, maar als een abonnee wegvalt, is het verlies groot. En dan gaan we onze winst proberen te behouden door te besparen op kosten.”

“De journalistiek is erg waardevol, dat hebben de gebeurtenissen van de afgelopen week wel laten zien. We weten alleen niet hoe we er geld uit moeten halen”, concludeert Gautier. Fondsen en subsidies zullen de journalistiek nooit helemaal onderhouden, maar we willen de journalistiek niet het eigendom laten worden van grote bedrijven.

Hij pleit daarom voor nieuwe samenwerkingsvormen. “We moeten als collectief van freelancers, een freelance ecosysteem, ons eigen, zelfonderhoudende financiële model ontwikkelen. We hebben een transitie nodig van het traditionele model, de journalistiek als instituut, naar een journalistiek netwerk.”

“De journalistiek heeft een prachtige toekomst in het verschiet. We hebben een geweldige markt, maar we hebben nog geen capaciteit voor een businessmodel dat daarop inspeelt.”

In de sessie Find de money!, later op de vrijdag,vertelt Gautier meer over het nieuwe journalistieke netwerk dat hij aan het opzetten is. Lees hier het verslag.

Foto Paul Schram

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk