Conferentie, Nieuws, vvoj2015

#VVOJ15: Workshop datavisualisatie

IMG_0192

DEN HAAG. De workshop datavisualisatie wordt gegeven door Paul Blickle. Hij is werkzaam bij het Die Zeit Online, waar hij data omzet in sprekende grafische vormen voor de website van het Duitse medium.

Door: Marlie van Zoggel

Steeds vaker maken nieuwsmedia gebruik van visuele vormen. Het is een handige manier om de lezer inzicht te geven in ingewikkelde data. The New York Times, The Washington Post en The Guardian lopen voorop als het gaat om het voorschotelen van graphics aan hun lezers. Volgens Blickle heeft de New Yorkse krant op dit moment veertig personen in dienst die zich uitsluitend bezig houden met het maken van graphics voor de website en de krant.

Met de bekende Microsoft office applicaties kunnen standaard grafieken worden gemaakt, maar: ‘er is meer dan Excel’, zegt Goof van de Winkel (Graphic Hunters) terwijl hij de spreker van de workshop aankondigt.

In anderhalf uur leert Blickle zijn publiek een aantal basistips en trucs om data te visualiseren. Blickle zet een Excel-sheet met data van de gemeente Den Haag om in een overzichtelijk scatterplot. Dit gebeurt met het gratis online programma raw.density.org.

Het tweede gedeelte van de workshop is technischer waarbij het coderen in HTML en CSS voorbij komt. Door het stap voor stap uit te leggen is het ook voor de niet-technici in de zaal goed te volgen. Blickle: “Het RAW programma bevat een SVG-code die het mogelijk maakt om de data te publiceren op de website. De data is geknipt en geplakt in een HTML file, waarna je met wat simpele CSS coderingen een interactieve grafiek kan realiseren. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat een onderdeel van de tabel oplicht als je er met je muis overheen beweegt.”

Uit het publiek komt de vraag wat de waarde van visualisaties is. In de meeste gevallen lijkt het vooral te worden ingezet om wat te laten zien (show), maar heeft het niet de diepgang om een heel verhaal te vertellen (tell). Bickle: “De informatie in een grafiek is beperkt, maar door visualisaties te maken kunnen editors wel in een oogopslag zien of er opvallende feiten in een dataset naar voren komen. Het fungeert dus ook als adviesmiddel voor journalistieke artikelen.

De visuele projecten van Die Zeit online zijn te bekijken op www.zeit.de Paul Blickle zal later deze week een artikel op de VVOJ site publiceren waarin hij stap voor stap uitlegt wat er vandaag is besproken. Dus ook voor de personen die niet bij de presentatie konden zijn, is er een mogelijkheid om in de toekomst de mooiste grafieken te creëren.

Hier kun je de instructie van Paul Blickle downloaden:
[wpdm_hotlink id=72 link_label=’Instructie Paul Blickle’]

 

Foto: Nina Slagmolen

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk