Conferentie, Nieuws, vvoj2015

#VVOJ15: What can scraping do for you?

Het web scrapen voor data? Veel mensen zal het niks zeggen. Dat is wellicht de reden dat er maar drie deelnemers aanwezig zijn bij de training What can scraping do for you? van onderzoeksjournalist en datatrainer Crina Boros.

door Henk Ruigrok van der Werven

Het kan natuurlijk ook dat potentieel geïnteresseerden zijn weggekaapt door de sessie Leren van Hackers van Loepgenomineerde (en naar later zal blijken: winnaar!) Dimitri Tokmetzis, die parallel is geprogrammeerd in een van de grote zalen. Hacken klinkt natuurlijk een stuk sexier, beaamt ook Boros: “I love hackers. Maar hier wordt iets geleerd dat minstens zo nuttig is.”

Scraping is het verzamelen van een grote hoeveelheid data van websites en die vervolgens analyseren. Een vaardigheid die noodzakelijk lijkt voor iedere datajournalist en dat is dan ook het dagelijkse werk van de drie journalisten die zijn aangeschoven  voor deze workshop. Gaandeweg blijkt de lage opkomst een zegen, want Boros heeft haar handen vol aan het begeleiden van haar deelnemers in deze moeilijke materie.

We analyseren een tabel van een Slowaakse website waarop te vinden is aan welke bedrijven en personen de Europese Unie en de Slowaakse overheid landbouwsubsidies hebben toegekend. De tabel omvat 369 pagina’s, het zou dus dagen duren om de informatie ‘met de hand’ te analyseren. Met de Helium Scraper zou het binnen de korte duur van deze training moeten lukken.

Het verzamelen van de data gaat in het begin langzaam, maar het mooie is dat het scrapingprogramma patronen kan herkennen in de manier waarop de data verzameld worden en daar dan van leert. Zo gaat het scrapen steeds sneller. Aan het einde van deze training waren  369 pagina’s geanalyseerd en geëxporteerd naar een Excel bestand. Datajournalism for the win.

Voor wie het zelf eens wil proberen: hier is de link naar de tabel:

Pôdohospodárska platobná agentúra (Agricultural Paying Agency)

Volg Crina Boros op Twitter

foto: heliumscraper.com

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk