Conferentie, vvoj2015

Jago’s toolkit

De conferentiegangers moesten er zaterdag vroeg hun bed voor uit: de toolkit van Jago Kosolosky. De Vlaamse blogger, cyberjournalist en medewerker van MO* trapte de tweede dag van de conferentie af met een presentatie van verschillende tips en tools voor online onderzoeksjournalistiek. Een meer uitgebreid verslag volgt op het Mediumprofiel van Jago, maar hier zijn al een paar links om aan de slag te gaan:

 • Reverse image search: Je online zoektocht beginnen met een beeld. De oorspronkelijke foto heeft vaak de hoogste resolutie en grootste bestandsomvang.
 • EXIF-data: metadata over een foto, zoals datum, tijd en cameratype, te achterhalen op verscheidene manieren.
 • imageedited.com: is een foto bewerkt of niet?
 • E-mailadres achterhalen van mensen op basis van hun sociale media profiel: ‘Wachtwoord vergeten’
 • Followerwonk: Twitter-bio’s doorzoeken.
 • Rapportive (browserextensie): zoekt in Gmail op sociale netwerken alle info over ingetypte e-mailadressen.
 • EmailHunter (browserextensie): website invullen, geeft alle e-mailadressen die aan het domein gekoppeld zijn.
 • emailformat.com: mailstructuren van bedrijven.
 • Uitzoeken wie er achter een pagina op Facebook zit: teruggaan naar de eerste foto die op de pagina is gepost. De mensen die deze hebben geliked hadden vroeg iets met de pagina te maken. Zoek hun e-mailadressen op via ‘Wachtwoord vergeten’ en filter.
 • findmyfbid.com: URL plakken levert uniek Facebook-ID op. Daarmee kun je een lijst opvragen van iedereen die een bepaalde pagina geliked heeft door het id in deze URL in te voegen: https://www.facebook.com/browse/page_fans/?page_id=voegidhierin
 • google.nl en google.be zijn vanwege het right to be forgotten  in principe gecensureerd. Google.com niet, stel dus als standaard zoekmachine in. Tutorial van Jago vind je hier.
 • Google Custom Search Engine: maak een custom zoekmachine aan die alleen op een bepaalde site zoekt, en haal die site daarna weer weg. Duid aan dat ook op andere pagina’s mag gezocht worden. Dan heb je een zoekmachine die heel het internet doorzoekt, maar wel handige extra functies biedt zoals sorteren op datum.
 • googleguide.com: search operators voor Google.
 • Offline gehaalde pagina’s kun je vinden via Google cache of caches van andere zoekmachines of de Wayback Machine.
 • Informatie over URL’s, WHOIS: alle gegevens van de domeinhouder.
 • Echosec: kijken welke social media-account er in een bepaald gebied zitten.
 • Mentionmapp.com: Twitternaam inplakken, geeft het volledige netwerk van die persoon.

Door: Vincent Sondermeijer

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk