Conferentie, vvoj2015

Jago’s toolkit

De conferentiegangers moesten er zaterdag vroeg hun bed voor uit: de toolkit van Jago Kosolosky. De Vlaamse blogger, cyberjournalist en medewerker van MO* trapte de tweede dag van de conferentie af met een presentatie van verschillende tips en tools voor online onderzoeksjournalistiek. Een meer uitgebreid verslag volgt op het Mediumprofiel van Jago, maar hier zijn al een paar links om aan de slag te gaan:

 • Reverse image search: Je online zoektocht beginnen met een beeld. De oorspronkelijke foto heeft vaak de hoogste resolutie en grootste bestandsomvang.
 • EXIF-data: metadata over een foto, zoals datum, tijd en cameratype, te achterhalen op verscheidene manieren.
 • imageedited.com: is een foto bewerkt of niet?
 • E-mailadres achterhalen van mensen op basis van hun sociale media profiel: ‘Wachtwoord vergeten’
 • Followerwonk: Twitter-bio’s doorzoeken.
 • Rapportive (browserextensie): zoekt in Gmail op sociale netwerken alle info over ingetypte e-mailadressen.
 • EmailHunter (browserextensie): website invullen, geeft alle e-mailadressen die aan het domein gekoppeld zijn.
 • emailformat.com: mailstructuren van bedrijven.
 • Uitzoeken wie er achter een pagina op Facebook zit: teruggaan naar de eerste foto die op de pagina is gepost. De mensen die deze hebben geliked hadden vroeg iets met de pagina te maken. Zoek hun e-mailadressen op via ‘Wachtwoord vergeten’ en filter.
 • findmyfbid.com: URL plakken levert uniek Facebook-ID op. Daarmee kun je een lijst opvragen van iedereen die een bepaalde pagina geliked heeft door het id in deze URL in te voegen: https://www.facebook.com/browse/page_fans/?page_id=voegidhierin
 • google.nl en google.be zijn vanwege het right to be forgotten  in principe gecensureerd. Google.com niet, stel dus als standaard zoekmachine in. Tutorial van Jago vind je hier.
 • Google Custom Search Engine: maak een custom zoekmachine aan die alleen op een bepaalde site zoekt, en haal die site daarna weer weg. Duid aan dat ook op andere pagina’s mag gezocht worden. Dan heb je een zoekmachine die heel het internet doorzoekt, maar wel handige extra functies biedt zoals sorteren op datum.
 • googleguide.com: search operators voor Google.
 • Offline gehaalde pagina’s kun je vinden via Google cache of caches van andere zoekmachines of de Wayback Machine.
 • Informatie over URL’s, WHOIS: alle gegevens van de domeinhouder.
 • Echosec: kijken welke social media-account er in een bepaald gebied zitten.
 • Mentionmapp.com: Twitternaam inplakken, geeft het volledige netwerk van die persoon.

Door: Vincent Sondermeijer

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk