vvoj2015

Tips & Trucs

bron: Flickr.com

Er is den Den Haag veel te leren, bijvoorbeeld hoe je aan data komt, of hoe je van je data een mooi verhaal maakt. Maar er zijn nog veel meer tips en trucs te leren! Hier een overzicht van het aanbod.

Dimitri TokmetzisLeren van hackers

‘Ik ga leren hacken. Wie doet er mee?’ Deze oproep deed datajournalist en Loepgenomineerde Dimitri Tokmetzis in augustus op De Correspondent. Op de conferentie komt hij vertellen wat journalisten kunnen leren van hackers.

Jago KosoloskyJago’s toolkit

Wie Jago Kosolosky op Twitter volgt, draagt via zijn telefoon vanzelf een toolkit journalistiek met zich mee. Kosolosky stuurt meerdere keren per dag onderzoekstips, tools & tricks de wereld in. In een workshop voor de VVOJ-conferentie zet de Vlaamse onderzoeksjournalist ze allemaal nog eens op een rij.

Rina TsubakiBronnenverificatie

Rina Tsubaki is manager van het Verification Handbook en het Emergency Journalism-project bij het European Journalism Centre. Op de conferentie geeft ze theorie en praktijktips over hoe je om moet gaan met user generated content tijdens brekend nieuws. Deze sessie is in het Engels.

Yolanda van der Graaf en Joost Zaat – Wetenschappers op waarde schatten

Hoe vind je die ene nieuwswaardige boom in het woud van wetenschappelijke publicaties? Alles lezen was al geen optie, maar hoeft ook niet meer. Het stroomschema van Yolanda van der Graaf en Joost Zaat, adjunct-hoofdredacteuren van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, maakt het mogelijk snel kaf van koren te scheiden. Leer ermee werken in deze workshop.

Gerard Smit en Renée van der NatInfographic Clinic

Wil je weten wat voor een visualisatie het best past bij je (voorgenomen) onderzoeksverhaal? Kom dan langs bij de Infographic Clinic. Hier geven Reneé van der Nat en Gerard Smit advies over het type visualisatie dat je kunt gebruiken en de tools die je daarvoor kunt inzetten. Ze doen dat op basis van hun onderzoek naar de productie en waardering van infographics in het nieuws.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk