vvoj2015

Data, data en nog eens data

3835146379_a8cc18c6f8_z

Een conferentie van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten is niet compleet zonder trainingen over Data. Hier een overzicht van het aanbod. 

Paul BlickleDatavisualisatie

Paul Blickle, dataviz en specialist infographics bij Zeit Online geeft een workshop waarin je samen met andere deelnemers in een datateam een concept ontwikkelt voor interactieve visualisaties. Zo leer je om het juiste visuele format te vinden voor de verzamelde en opgepoetste data.

Crina Boros

Datajournalist Crina Boros is hét gezicht van de data op de conferentie. Ze geeft meerdere sessies. My First Excel, dat is the place to be als je een basistraining Excel voor datajournalistiek zoekt.  Ben je wat meer ervaren in het gebruik van Excel dan is de sessie op zaterdag misschien iets voor jou.

Van Crina kun je meer leren dan alleen werken met Excel. Zo geeft ze een hands-on training over scraping. Ze neemt je stap voor stap mee door het hele scrapingproces. (Let op: eigen Windowslaptop met administratorrechten is nodig, deze training is niet geschikt voor Macs!)

Samen met David Donald laat Crina in een praktische training zien hoe je werk moet gaan als je nog geen data hebt: bouw je eigen database!

En wat te doen als je de data hebt? Dan moet je er een verhaal van maken. Daar zijn ook sessies over, onder andere met David Donald.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk