vvoj2015

De keynotesprekers van de conferentie

gautier

De conferentie in Den Haag begint met drie keynotes. Lees hier waar die over gaan en wat de keynotespeakers tijdens de conferentie nog meer doen.

Cathrine Gyldensted

Eerder dit jaar verscheen van haar From Mirrors to Movers, Five Elements of Positive Psychology in Constructive Journalism.

Journalists believe that they mirror the world. However, this book argues that journalism move the world. But, in which direction are they moving it? This book introduces the innovation of journalism through behavioral sciences like positive psychology, moral psychology and prospective psychology.

Gyldensted bespreekt in haar keynote wat onderzoeksjournalisten met constructieve journalistiek kunnen. Later op de vrijdag gaat ze daar in een discussie nog verder op in.

Teun Gautier

Gautier (foto boven dit stuk) heeft onderzoek gedaan naar nieuwe verdienmodellen voor kwaliteitsjournalistiek, in opdracht van Adessium Foundation. Hij stelt in zijn keynote dat onderzoeksjournalisten niet op non-profitbasis moeten werken. Na de lunch geeft hij nog een sessie over nieuwe manieren om onderzoeksjournalistiek te financieren, samen met o.a. Eric Smit van Follow the Money.

Anas Aremeyaw Anas

Anas Aremeyaw Anas uit Ghana doet undercover onderzoek naar corruptie en georganiseerde misdaad in West-Afrika. Hij geeft zijn visie op het migrantenvraagstuk. Ook het slotdebat gaat over dit vraagstuk, vanzelfspreken komt Anas ook hier aan het woord.

vice-meets-anas-aremeyaw-anas-1432325939

Still uit Vice meets Anas Aremeyaw Anas

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk