Conferentie, vvoj2015

#VVOJ15: NewsReader, een geschiedenisrecorder

MRimage-ForTshirts_Back#1

Niet meer zelf door duizenden pagina’s bronmateriaal ploegen, maar de computer het werk laten doen. Die toekomstdroom van menig journalist lijkt opeens geen science fiction meer.

Dankzij het Europese project NewsReader is er nu software die tot honderdduizenden nieuwsartikelen per dag kan verslinden, uit veel verschillende bronnen en in vier talen. Een goudmijn voor onderzoeksjournalisten? We vragen het op #vvoj15 aan Piek Vossen.

Vossen is hoogleraar computationele lexicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij combineert taalwetenschap en informatica om taalkundige verschijnselen te analyseren met computermodellen. Met de ‘geschiedenisrecorder’, zoals de Newsreader ook wel wordt genoemd, kan over langere periodes de geschiedenis worden gereconstrueerd zoals ze is geboekstaafd in de media.

Op #vvoj15 geeft Vossen concrete voorbeelden van wat deze software aan het licht kan brengen. Zo laat hij zien wat het opleverde om de Newsreader los te laten op tien jaar nieuws over de autoindustrie, ten tijde van financiële crisis. Een industrie met enorm veel spelers en verbanden – en verspreid over de hele wereld. Wie kan een dergelijke ontwikkeling bijhouden en alle details overzien?

NewsReader brengt al die details in kaart en laat zien dat in de data talloze verhaallijnen verstopt zitten. Het gaat dan soms om kleine details, die gemakkelijk over het hoofd kunnen worden gezien, maar ook om grotere trends, die wellicht wel werden vermoed, maar nooit konden worden aangetoond.

Het verhaal dat uit de NewsReader komt, is natuurlijk afhankelijk van de teneur van de ingevoerde bronnen: de data geven simpelweg weer wat journalisten schrijven en publiceren. Zo kun je de geschiedenis weergeven volgens verschillende bronnen en op die manier analyseren welke bronnen een met elkaar overeenstemmend verhaal vertellen en waar juist grote verschillen zitten. Zo kan de Newsreader ook bijdragen aan transparantie over de journalistieke omgang met bronnen.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk