Conferentie, Programma en extra's

Databootcamp

Zelf aan de slag met actuele datajournalistiek

Het databootcamp, dat traditioneel voor­afgaat aan de VVOJ Conferentie, krijgt dit jaar een nieuwe opzet. Het wordt een work­shop datajournalistiek, waarin de deelne­mers aan de slag gaan met actuele data over Nederlandse en Vlaamse grotestads­problemen, zoals segregatie en fijnstof. De trainers, Crina Boros, David Donald, Paul Blickle en Luuk Sengers, zijn gepokt en gemazeld in Excel, Access, SQL, statistiek en datavisua­lisatie. Zij hebben de data vooraf bekeken en helpen de deelnemers zoeken naar in­teressante ontwikkelingen, verbanden en invalshoeken. Aan het einde van de dag heb je basismateriaal verzameld voor ten minste één origineel journalistiek verhaal.

De workshop is bedoeld voor journalisten die al enige ervaring hebben met data-analyse. Het is ook een uitgelezen kans om vaardigheden in het gebruik van Access of SQL aan te leren of af te stoffen. Neem je eigen laptop mee!

Datadag, do 19 nov, 9 – 17 uur, Nationaal Archief. Kosten: VVOJ-leden €32,50, niet-leden €65. Alleen te boeken in combinatie met deelname aan de conferentie. Er is ruimte voor maximaal 30 deelnemers, dus geef je snel op.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk