Conferentie, Programma en extra's

Databootcamp

Zelf aan de slag met actuele datajournalistiek

Het databootcamp, dat traditioneel voor­afgaat aan de VVOJ Conferentie, krijgt dit jaar een nieuwe opzet. Het wordt een work­shop datajournalistiek, waarin de deelne­mers aan de slag gaan met actuele data over Nederlandse en Vlaamse grotestads­problemen, zoals segregatie en fijnstof. De trainers, Crina Boros, David Donald, Paul Blickle en Luuk Sengers, zijn gepokt en gemazeld in Excel, Access, SQL, statistiek en datavisua­lisatie. Zij hebben de data vooraf bekeken en helpen de deelnemers zoeken naar in­teressante ontwikkelingen, verbanden en invalshoeken. Aan het einde van de dag heb je basismateriaal verzameld voor ten minste één origineel journalistiek verhaal.

De workshop is bedoeld voor journalisten die al enige ervaring hebben met data-analyse. Het is ook een uitgelezen kans om vaardigheden in het gebruik van Access of SQL aan te leren of af te stoffen. Neem je eigen laptop mee!

Datadag, do 19 nov, 9 – 17 uur, Nationaal Archief. Kosten: VVOJ-leden €32,50, niet-leden €65. Alleen te boeken in combinatie met deelname aan de conferentie. Er is ruimte voor maximaal 30 deelnemers, dus geef je snel op.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk