Nieuws

Masterclass Paul Radu (OCCRP)

Buitenkans voor wie donderdag 29 oktober nog een paar uur over heeft: de Roemeense onderzoeksjournalist Paul Radu geeft van 11 tot 13 uur op de Hogeschool Utrecht een masterclass over data- en onderzoeksjournalistiek. Gratis, maar vol=vol.

Radu is medeoprichter van het Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), een samenwerkingsverband van media en individuele onderzoeksjournalisten door heel Oost-Europa en Centraal-Azië. OCCRP maakte naam met onderzoeken naar corrupte politici, seksslavernij, mensensmokkel en witwasserij.

Begin deze maand werd een OCCRP-productie nog bekroond met een een Global Shining Light Award tijdens de Global Investigative Journalism Conference in het Noorse Lillehammer. Ook sleepte het team The Special Award binnen bij de European Press Prize 2015.

In de masterclass zal Paul Radu uitgebreid ingaan op  onderzoekstools die hij heeft ontwikkeld. Zoals het Investigative Dashboard  en de Visual Investigative Scenarios.

Er zijn 30 plekken beschikbaar en studenten van de School voor Journalistiek zijn ook welkom. Snel aanmelden is dus handig!

Masterclass Paul Radu
Locatie: HU Faculteit Communicatie en Journalistiek, Uithof/Utrecht
Tijd: 11.00 – 13.00 uur
Aanmelden:  stafbureau@vvoj.org

Op woensdag 28 oktober is Radu te gast bij De Balie in Amsterdam, voor de Vrijheidslezing.

De foto is genomen in 2014 op de Investigathon in Londen.  Op deze bijeenkomst werden meer dan 100 Britse journalisten bijgespijkerd door de OCCRP en Google Ideas over onderzoekstechnieken naar witwaspraktijken.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk