Nieuws

Masterclass Paul Radu (OCCRP)

Buitenkans voor wie donderdag 29 oktober nog een paar uur over heeft: de Roemeense onderzoeksjournalist Paul Radu geeft van 11 tot 13 uur op de Hogeschool Utrecht een masterclass over data- en onderzoeksjournalistiek. Gratis, maar vol=vol.

Radu is medeoprichter van het Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), een samenwerkingsverband van media en individuele onderzoeksjournalisten door heel Oost-Europa en Centraal-Azië. OCCRP maakte naam met onderzoeken naar corrupte politici, seksslavernij, mensensmokkel en witwasserij.

Begin deze maand werd een OCCRP-productie nog bekroond met een een Global Shining Light Award tijdens de Global Investigative Journalism Conference in het Noorse Lillehammer. Ook sleepte het team The Special Award binnen bij de European Press Prize 2015.

In de masterclass zal Paul Radu uitgebreid ingaan op  onderzoekstools die hij heeft ontwikkeld. Zoals het Investigative Dashboard  en de Visual Investigative Scenarios.

Er zijn 30 plekken beschikbaar en studenten van de School voor Journalistiek zijn ook welkom. Snel aanmelden is dus handig!

Masterclass Paul Radu
Locatie: HU Faculteit Communicatie en Journalistiek, Uithof/Utrecht
Tijd: 11.00 – 13.00 uur
Aanmelden:  stafbureau@vvoj.org

Op woensdag 28 oktober is Radu te gast bij De Balie in Amsterdam, voor de Vrijheidslezing.

De foto is genomen in 2014 op de Investigathon in Londen.  Op deze bijeenkomst werden meer dan 100 Britse journalisten bijgespijkerd door de OCCRP en Google Ideas over onderzoekstechnieken naar witwaspraktijken.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk