Nieuws

Masterclass Paul Radu (OCCRP)

Buitenkans voor wie donderdag 29 oktober nog een paar uur over heeft: de Roemeense onderzoeksjournalist Paul Radu geeft van 11 tot 13 uur op de Hogeschool Utrecht een masterclass over data- en onderzoeksjournalistiek. Gratis, maar vol=vol.

Radu is medeoprichter van het Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), een samenwerkingsverband van media en individuele onderzoeksjournalisten door heel Oost-Europa en Centraal-Azië. OCCRP maakte naam met onderzoeken naar corrupte politici, seksslavernij, mensensmokkel en witwasserij.

Begin deze maand werd een OCCRP-productie nog bekroond met een een Global Shining Light Award tijdens de Global Investigative Journalism Conference in het Noorse Lillehammer. Ook sleepte het team The Special Award binnen bij de European Press Prize 2015.

In de masterclass zal Paul Radu uitgebreid ingaan op  onderzoekstools die hij heeft ontwikkeld. Zoals het Investigative Dashboard  en de Visual Investigative Scenarios.

Er zijn 30 plekken beschikbaar en studenten van de School voor Journalistiek zijn ook welkom. Snel aanmelden is dus handig!

Masterclass Paul Radu
Locatie: HU Faculteit Communicatie en Journalistiek, Uithof/Utrecht
Tijd: 11.00 – 13.00 uur
Aanmelden:  stafbureau@vvoj.org

Op woensdag 28 oktober is Radu te gast bij De Balie in Amsterdam, voor de Vrijheidslezing.

De foto is genomen in 2014 op de Investigathon in Londen.  Op deze bijeenkomst werden meer dan 100 Britse journalisten bijgespijkerd door de OCCRP en Google Ideas over onderzoekstechnieken naar witwaspraktijken.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk