Nieuws

#GIJC15 volgens Margo Smit, dag 3

CRBh8TfUEAEb3H4

Ze mag de VVOJ dan hebben verruild voor het ombudsmanschap bij de NOS, Margo Smit blijft de onderzoekjournalistiek op de voet volgen. En dus was ook zij in Lillehammer. Deel 3 van haar blog:

Dag vier van de Global Investigative Journalism Conference 2015 is maar een halve, daarvan dus geen blog. En geen live streams meer om te volgen. Maar we hadden dag drie nog niet in bullet points geperst voor de thuisblijvers. Hierbij dan, en ook de twitterfeed #gijc15 zal voorlopig nog wel even nagonzen…

  • Interessant gereedschap 1: Arachnys Compass, een directory van openbaar beschikbare data in de hele wereld. Redelijk gebruiksvriendelijk, en als je eenmaal weet hoe het werkt, zijn er leuke dingen uit te halen.
  • Interessant gereedschap 2: Skybox, waarmee je informatie over de grondstoffenindustrie kunt vergaren. Zie hier de presentatie op de conferentie. (Update mei 2016: Skybox is omgedoopt in TerraBella)
  • Grootste understatement: ‘High, I am from Bulgaria.’ Zegt de allerbeste onderzoeksjournaliste van dat land als je haar een hand geeft. Luuk Sengers moet er aan te pas komen om Alexenia Dimitrova te laten vertellen wat haar palmares bevat.
  • Beste speeddates: de Lightning Round sessies, waarin je in vijf minuten kennis kon maken met ‘the best stories you never heard of’. Een goudmijn aan verhaal-ideeën. Zo konden Huub Jaspers en Sanne Terlingen hun prachtige multimediaproject over de dood van een Eritrese asielzoeker pluggen. Zie de vele tipsheets van deze speeddates hier.
  • Trainers high: Dertien mensen die om 9 uur ’s morgens SQL komen leren nadat ze de avond ervoor tot 3 uur hebben gedanst. “En dat ze dan ook nog terugkomen voor deel 2 en niet de koffiepauze gebruiken om weg te sneaken,” zegt Luuk Sengers.
  • Docenten high: voor het eerst een echte academic track met bruikbare trainingen voor docenten onderzoeksjournalistiek!
  • Blijste mensen? De winnaars van de drie Global Shining Light Awards, de prijs voor onderzoeksjournalistiek onder moeilijke omstandigheden. Het team van Yanukovychs Leaks kennen VVOJ-ers al. En ook het Organized Crime and Corruption Reporting Project was geen onverwachte winnaar met zijn Unholy Alliances (al was de paarse jurk van OCCRP-heldin Miranda Patrucic een prettige afwisseling met de overheersende zwarte outfit). Maar het verhaal Empire of Ashes moet u, lezer, zeker opzoeken.
  • Beste grap: droogkomische Noren die tijdens het slotdiner een nieuwsuitzending over het nieuws presenteren in de stijl van Charlie Brooker. Zo opgeschreven lijkt het helemaal niet grappig. Maar wacht maar tot ik de link krijg (die ik zal doorgeven aan de VVOJ-site).
  • Langst verwachte antwoord? Waar #gijc17 gehouden gaat worden. Tromgeroffel. Het wordt Johannesburg. Baaie dankie.

Gerelateerde artikelen

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk