Nieuws

#GIJC15 volgens Margo Smit, dag 2

Sanne Terlingen in gesprek met Anas Aremeyaw Anas.

Ook in deel 2 van haar blog geeft Margo Smit weer een overzicht van de beste, handigste en leukste sessies, tips en momenten die verschillende VVOJ’ers ontdekten en meemaakten in Lillehammer.

Terwijl de mooie verhalen en bruikbare tips ons alweer om de oren vliegen op dag drie van de Global Investigative Journalism Conference 2015, hebben de highlights van dag twee nog nauwelijks een plek gekregen in het hoofd van de VVOJ-ers in Lillehammer.

Daarom weer een korte lijst, zodat ze niet vergeten worden. En onderwijl: blijf #gijc15 volgen op twitter, struin door de tipsheets of zoek de livestream.

  • Beste presentatie? De mannen die zichzelf de Trojka noemen: Fredrik Laurin, Sven Bergman en Joachim Dyfvermark van de Zweedse publieke omroep. Om 9 uur ’s morgens trekt hun presentatie over corruptie in Oezbekistan en Azerbeidzjan zo’n tweehonderd luisteraars. Opgebouwd als een documentaire (inclusief spannende muziek!) maken ze van een ver-van-mijn-bedshow een thriller met tentakels tot in Nederland. Binnenkort in uw theater?
  • Beste ontdekking? De pareltjes die in Excel verborgen zitten. Volgens Hugo van der Parre (‘Ik kan wel iets met Excel, maar niet veel meer dan de tabellen en kolommen optellen en middelen’) zou een sessie op het VVOJ-congres over – bijvoorbeeld – V-lookup veel gebruikers weer eens de kracht van het vertrouwde werkpaard Excel kunnen tonen. Warm aanbevolen door bekende internationale trainers zoals Crina Boros (in november weer te zien in Den Haag!), Helena Bengtsson (The Guardian) en Tommy Kaas (Kaas & Mulvad, Denemarken).
  • Leukste training? “David Cay Johnston die over onderzoek naar belastingen vertelt,” zeggen Eva Schram en Winny de Jong unisono. Hij maakt inzichtelijk hoe je het onderzoekt, wat je als buitenlander kunt hebben aan Amerikaanse gegevens over belastingen. En: “Hij neemt ook zichzelf op de hak. Heel belangrijk!”
  • Handig? De tips van Tommy Kaas over het kraken van pdf-files.
  • Opmerkelijk? James Steele, die zijn beroemde uitspraak ‘get a documents state of mind’ inmiddels heeft ingeruild voor een ‘internet state of mind’. Maar die vervolgens tijdens zijn panelsessie alleen maar vragen krijgt over de hoogtijdagen van de typemachine. Gemiste kans van de dag…
  • Bijzonderste verschijning? De Afrikaanse journalist Anas Aremeyaw Anas, die zichzelf om anoniem te blijven op een bijzondere manier sluiert. Op de foto bij dit blog wordt hij geïnterviewd door Sanne Terlingen.
  • Fijn vooruitzicht? Een tool waarmee je diverse scenario’s voor het opsporen van zwart geld kunt testen. Voormalig CIA, Europol en Volcker-committee onderzoeker Jim Mintz heeft het bijna af. De link volgt snel, zodat journalisten kunnen gaan denken als een federal agent 😉
  • Mooi momentje? Als VVOJ-directeur Tanja van Bergen met de band-van-collega’s The Muckrakers ‘Summertime’ zingt. Nog zo eentje? Als diezelfde Muckrakers hun cover van Pink Floyds ‘Wish you were here’ opdragen aan Khadija Ismaylova, de Azerbeidzjaanse onderzoeksjournaliste die onlangs ruim zeven jaar gevangenisstraf kreeg na een serie eigenaardige aantijgingen, maar waarschijnlijk omdat ze de presidentiële familie onderzocht.
  • Vetste leugen? Dat journalisten niet dansen. VVOJ-ers Sanne Terlingen, Huub Jaspers, Kristof Clerix en Luuk Sengers gingen pas van de vloer toen de band de stekker eruit trok. Hoe laat dat was, is het best bewaarde geheim van Lillehammer.
  • Spannendste vraag: waar gaat #gijc17 plaatsvinden? De keuze wordt gemaakt as we speak (leden van het Global Network, waaronder VVOJ, kunnen stemmen…) tussen Amman, Vancouver en Johannesburg. Uitslag? Morgen in het volgende blog!

Op de foto: Sanne Terlingen in gesprek met Anas Aremeyaw Anas (foto Huub Jaspers)

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk