Nieuws

De must reads van #GIJC15

Kristofdag1

VVOJ-lid Kristof Clerix  blogt vanuit Lillehammer over de Global Investigative Journalism Conference voor het wereldblog van MO*. Blijf via deze site op de hoogte van zijn verslagen.

Aflevering 3: Tien straffe onderzoeksverhalen die iedereen moet kennen

Op de wereldconferentie voor onderzoeksjournalistiek in Lillehammer zijn de Global Shining Light Awards uitgereikt. De prestigieuze prijzen bekroonden journalistieke onthullingen over mafiastaat Montenegro en lucratieve sigarettensmokkel in Brazilië. Al zijn dat niet de enige knappe onderzoeksverhalen die op de conferentie aan bod kwamen. MO* zet tien absolute must reads op een rij.

Lees verder bij MO* Wereldblog

 

Aflevering 2: Wat onderzoeksjournalisten kunnen leren van de FBI

‘Wil je weten wie de echte geldschieter is van een verdachte vastgoedinvestering? Ga praten met de binnenhuisarchitect die het pand gaat inrichten.’ Op de tweede dag van de Global Investigative Journalism Conference in Lillehammer deelden voormalige Amerikaanse geheim agenten enkele slimme onderzoekstips.

Lees verder bij MO* Wereldblog

 

Aflevering 1: Onderzoeksjournalistiek onder vuur

Ze staan verdekt opgesteld in het Radisson Blu-hotel in Lillehammer, de gewapende Noorse undercover politieagenten die de veiligheid moeten verzekeren op de Global Investigative Journalism Conference. Ruim 900 journalisten uit 121 landen zijn naar hier afgezakt om vier dagen lang kennis te delen over onderzoeksjournalistiek en om nieuwe samenwerkingsverbanden op te zetten.

Lees verder bij MO* Wereldblog

Foto:  Kristof Clerix uiterst rechts, als moderator bij een van de vele sessies

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk