Nieuws

GIJC15: Steeds meer geweld tegen journalisten

CQx-RPtVEAATI6D

Tijdens de openingsceremonie van de Global Investigative Journalism Conference (GIJC) is vanmorgen unaniem een declaratie aangenomen waarin 850 aanwezige journalisten aandacht vragen voor het toenemende geweld tegen hun beroepsgroep. Volgens de bezoekers van de conferentie zijn onderzoeksjournalisten steeds vaker slachtoffer van vervolging, onderdrukking en machtsmisbruik. In de declaratie wordt met klem een oproep gedaan aan overheden om journalisten beter te beschermen.  Tanja van Bergen was bij de start van GIJC15: “Vanzelfsprekend ondersteunt de VVOJ deze declaratie van harte,” reageert de directeur van de VVOJ.

GIJC15 declaratie:

“Given the extraordinary levels of harassment, persecution, imprisonment, and violence directed against investigative journalists and their colleagues worldwide;

Given the widespread impunity among those who employ these measures;

And given the significant contributions made by investigative journalists to exposing corruption, organized crime, abuse of power, and lack of accountability, and to strengthening civil society;

Be it resolved that the attendees of the 9th Global Investigative Journalism Conference, representing 121 countries, demand that governments, multilateral agencies, and authorities worldwide prioritize the protection of journalists and an end to impunity for those who attack us.”

De GIJC wordt dit jaar in Lillehammer, Noorwegen gehouden.

foto: twitter @Tan_ Hui_ Hi

Gerelateerde artikelen

Grijp deze kans op eeuwige roem en stuur je werk in voor de Loep 2022. Dé prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek uit Vlaanderen en Nederland.

Op maandag 12 december om 20.00 uur is het weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. We zullen terugblikken op het afgelopen jaar en we kijken vooruit naar alles wat komen gaat. De ALV wordt digitaal georganiseerd omdat we hebben gemerkt dat er dan meer leden bij (kunnen) zijn.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk