Nieuws

GIJC15: Steeds meer geweld tegen journalisten

CQx-RPtVEAATI6D

Tijdens de openingsceremonie van de Global Investigative Journalism Conference (GIJC) is vanmorgen unaniem een declaratie aangenomen waarin 850 aanwezige journalisten aandacht vragen voor het toenemende geweld tegen hun beroepsgroep. Volgens de bezoekers van de conferentie zijn onderzoeksjournalisten steeds vaker slachtoffer van vervolging, onderdrukking en machtsmisbruik. In de declaratie wordt met klem een oproep gedaan aan overheden om journalisten beter te beschermen.  Tanja van Bergen was bij de start van GIJC15: “Vanzelfsprekend ondersteunt de VVOJ deze declaratie van harte,” reageert de directeur van de VVOJ.

GIJC15 declaratie:

“Given the extraordinary levels of harassment, persecution, imprisonment, and violence directed against investigative journalists and their colleagues worldwide;

Given the widespread impunity among those who employ these measures;

And given the significant contributions made by investigative journalists to exposing corruption, organized crime, abuse of power, and lack of accountability, and to strengthening civil society;

Be it resolved that the attendees of the 9th Global Investigative Journalism Conference, representing 121 countries, demand that governments, multilateral agencies, and authorities worldwide prioritize the protection of journalists and an end to impunity for those who attack us.”

De GIJC wordt dit jaar in Lillehammer, Noorwegen gehouden.

foto: twitter @Tan_ Hui_ Hi

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk