Nieuws

Digitale zelfverdediging: het wapen tegen Big Brother

BBA logo (highres) (002)klein

Lekkere combi: stedentripje Brussel met de uitreiking van de Belgische Big Brother Awards én een training digitale veiligheid voor journalisten. Leer de harde schijf van je computer versleutelen en data veilig bewaren.

Privacy moet steeds vaker wijken voor haar grote broertje veiligheid. De Belgische Liga voor Mensenrechten organiseert daarom op 15 oktober een privacycafé, met een cursus digitale zelfverdediging voor journalisten. Op deze bijeenkomst leer je hoe je een harde schijf versleutelt en hoe je data veilig kunt bewaren. En je krijgt de basics toegereikt om veilig te kunnen mailen, texten en surfen op het internet.

Vrije pers bedreigd

De cursus is voor journalisten geen overbodige luxe legt de Liga uit in een persbericht: ‘Inlichtingendiensten slokken persoonsgegevens op en overheden introduceren draconische veiligheidsmaatregelen om de terreurdreiging een halt toe te roepen. Deze toenemende communicatiesurveillance bedreigt ook de vrije pers. Want voor journalisten wordt het bijzonder moeilijk, zelfs quasi onmogelijk, om nog discrete contacten te hebben met informele contactpersonen en vertrouwelijke bronnen. Dit dreigt de vrije informatiegaring te verstikken,’ aldus de mensenrechtenorganisatie.

BBA logo URL (300pdi)_big

Big Brother Awards

Het privacycafé vindt plaats tijdens de Big Brother Awards. Op deze avond wordt Belgisch’ grootste privacyschender van 2015 bekendgemaakt. Via de site bigbrotherawards.be kun je tot 11 oktober mee bepalen wie voor deze twijfelachtige eer in aanmerking komt. Genomineerd zijn onder meer ‘Gulzige apps’ , de Algemene Nationale Gegevensbank en het Europese Passenger Name Record.

Schrijf je hier in voor het privacycafé

Wanneer: 15 oktober
Tijd: 19.00uur
Waar: Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel

 

logo_color_150 (002)

 

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk