Nieuws

Digitale zelfverdediging: het wapen tegen Big Brother

BBA logo (highres) (002)klein

Lekkere combi: stedentripje Brussel met de uitreiking van de Belgische Big Brother Awards én een training digitale veiligheid voor journalisten. Leer de harde schijf van je computer versleutelen en data veilig bewaren.

Privacy moet steeds vaker wijken voor haar grote broertje veiligheid. De Belgische Liga voor Mensenrechten organiseert daarom op 15 oktober een privacycafé, met een cursus digitale zelfverdediging voor journalisten. Op deze bijeenkomst leer je hoe je een harde schijf versleutelt en hoe je data veilig kunt bewaren. En je krijgt de basics toegereikt om veilig te kunnen mailen, texten en surfen op het internet.

Vrije pers bedreigd

De cursus is voor journalisten geen overbodige luxe legt de Liga uit in een persbericht: ‘Inlichtingendiensten slokken persoonsgegevens op en overheden introduceren draconische veiligheidsmaatregelen om de terreurdreiging een halt toe te roepen. Deze toenemende communicatiesurveillance bedreigt ook de vrije pers. Want voor journalisten wordt het bijzonder moeilijk, zelfs quasi onmogelijk, om nog discrete contacten te hebben met informele contactpersonen en vertrouwelijke bronnen. Dit dreigt de vrije informatiegaring te verstikken,’ aldus de mensenrechtenorganisatie.

BBA logo URL (300pdi)_big

Big Brother Awards

Het privacycafé vindt plaats tijdens de Big Brother Awards. Op deze avond wordt Belgisch’ grootste privacyschender van 2015 bekendgemaakt. Via de site bigbrotherawards.be kun je tot 11 oktober mee bepalen wie voor deze twijfelachtige eer in aanmerking komt. Genomineerd zijn onder meer ‘Gulzige apps’ , de Algemene Nationale Gegevensbank en het Europese Passenger Name Record.

Schrijf je hier in voor het privacycafé

Wanneer: 15 oktober
Tijd: 19.00uur
Waar: Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel

 

logo_color_150 (002)

 

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk