Nieuws, vvoj2015

Leer graven in familiegeschiedenissen

fam3

Het Centraal Bureau voor Genealogie herbergt een schat aan gegevens, waarvan journalisten veel te weinig gebruikmaken. Dat vindt Eric Hennekam,  dé specialist in zoeken naar personen en persoonsgegevens. Tijdens de VVOJ Conferentie in Den Haag verzorgt hij  samen met het CBG | Centrum voor familiegeschiedenis een speciale workshop over genealogie.

Hennekam: ‘Ik krijg veel genealogische vragen van collega’s: ‘Hoe zitten familierelaties in elkaar en welke bronnen zijn er?’ Een aantal van deze journalisten is naast hun reguliere werk bezig met een boek, over hun eigen familie, over dorpsbewoners of over de Tweede Wereldoorlog. Mooie voorbeelden hiervan zijn Het Boschhuis van NOS-verslaggeefster Pauline Broekema en de boeken van Ad van Liempt. Maar voordat je kunt gaan spitten in die bronnen moet je eerst relatief simpele gegevens kunnen terugvinden, zoals de woonplaatsen, volledige voornamen, geboortedata en -plaatsen en huwelijkspartners.’

Hennekam wil met de workshop journalisten aanmoedigen aan het werk te gaan met dit archief: ‘Een journaliste vroeg me afgelopen zomer naar een incident in de Tweede Wereldoorlog in Friesland, waarbij haar grootvader betrokken zou zijn. Via kranten, WOII-archieven en gegevens van de Burgerlijke Stand konden we het hele incident reconstrueren. Het artikel verschijnt binnenkort.’

Tips en trucs

In de workshop leer je hoe je deze informatie vanaf het begin van de burgerlijke stand (1811) tot het heden kunt terugvinden. Daarbij geeft Hennekam tips en trucs voor onderzoekers: welke bronnen zijn er allemaal en waar kun je die vinden? Zo zijn er speciale archiefinstellingen voor niet-gedigitaliseerd archief.

Hennekam geeft de workshop samen met Rob van Drie, plaatsvervangend directeur van het CBG. Hij zal meer vertellen over de onmetelijke kennis bij het Centrum voor Familiegeschiedenis. Het  heeft toegang tot miljoenen historische documenten van een groot aantal Nederlandse archiefinstellingen, zoals  de Burgerlijke Stand. Maar ook de Heraldische Databank (familiewapens) en de Nederlandse Familienamenbank van het Meertens Instituut zijn via het CBG te raadplegen.

Foto: de familie Baay, uit het CBG-archief.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk