Nieuws, vvoj2015

Leer graven in familiegeschiedenissen

fam3

Het Centraal Bureau voor Genealogie herbergt een schat aan gegevens, waarvan journalisten veel te weinig gebruikmaken. Dat vindt Eric Hennekam,  dé specialist in zoeken naar personen en persoonsgegevens. Tijdens de VVOJ Conferentie in Den Haag verzorgt hij  samen met het CBG | Centrum voor familiegeschiedenis een speciale workshop over genealogie.

Hennekam: ‘Ik krijg veel genealogische vragen van collega’s: ‘Hoe zitten familierelaties in elkaar en welke bronnen zijn er?’ Een aantal van deze journalisten is naast hun reguliere werk bezig met een boek, over hun eigen familie, over dorpsbewoners of over de Tweede Wereldoorlog. Mooie voorbeelden hiervan zijn Het Boschhuis van NOS-verslaggeefster Pauline Broekema en de boeken van Ad van Liempt. Maar voordat je kunt gaan spitten in die bronnen moet je eerst relatief simpele gegevens kunnen terugvinden, zoals de woonplaatsen, volledige voornamen, geboortedata en -plaatsen en huwelijkspartners.’

Hennekam wil met de workshop journalisten aanmoedigen aan het werk te gaan met dit archief: ‘Een journaliste vroeg me afgelopen zomer naar een incident in de Tweede Wereldoorlog in Friesland, waarbij haar grootvader betrokken zou zijn. Via kranten, WOII-archieven en gegevens van de Burgerlijke Stand konden we het hele incident reconstrueren. Het artikel verschijnt binnenkort.’

Tips en trucs

In de workshop leer je hoe je deze informatie vanaf het begin van de burgerlijke stand (1811) tot het heden kunt terugvinden. Daarbij geeft Hennekam tips en trucs voor onderzoekers: welke bronnen zijn er allemaal en waar kun je die vinden? Zo zijn er speciale archiefinstellingen voor niet-gedigitaliseerd archief.

Hennekam geeft de workshop samen met Rob van Drie, plaatsvervangend directeur van het CBG. Hij zal meer vertellen over de onmetelijke kennis bij het Centrum voor Familiegeschiedenis. Het  heeft toegang tot miljoenen historische documenten van een groot aantal Nederlandse archiefinstellingen, zoals  de Burgerlijke Stand. Maar ook de Heraldische Databank (familiewapens) en de Nederlandse Familienamenbank van het Meertens Instituut zijn via het CBG te raadplegen.

Foto: de familie Baay, uit het CBG-archief.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Grijp deze kans op eeuwige roem en stuur je werk in voor de Loep 2022. Dé prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek uit Vlaanderen en Nederland.

Op maandag 12 december om 20.00 uur is het weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. We zullen terugblikken op het afgelopen jaar en we kijken vooruit naar alles wat komen gaat. De ALV wordt digitaal georganiseerd omdat we hebben gemerkt dat er dan meer leden bij (kunnen) zijn.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk