De Loep, Nieuws

Eindelijk: een digitale Loep

De Loepjury na afloop van haar beraad, in Antwerpen. Vlnr Alexander Pleijter, Marjan Agerbeek, Elke Vandersypen, Hilde Geens, Marc Chavannes, Trees Verleyen, Henk Blanken, Thomas Muntz en Belia Heilbron (Marnix Koolhaas kon helaas niet bij deze bijeenkomst zijn).

Eindelijk dan. Twee jaar nadat de Loep werd uitgebreid met de categorie Digitaal, kan deze prijs nu ook eens daadwerkelijk worden uitgereikt. De strijd gaat tussen De Correspondent en de Volkskrant.

De VVOJ-prijzen voor onderzoeksjournalistiek beleven dit jaar alweer hun dertiende ronde. De jury, onder voorzitterschap van Marc Chavannes, nomineert in totaal tien producties voor vier Loepen. De winnaars worden bekendgemaakt op vrijdagavond 20 november, tijdens een feestelijk diner op de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2015 in Den Haag.

De digitale Loep werd in 2012 ingesteld, maar tot nu toe konden slechts stimuleringsprijzen worden toegekend. De andere drie categorieën zijn Audiovisueel, Tekst en de Aanmoedigingsprijs voor talenten tot 30 jaar.

De kwaliteit van de inzendingen, een kleine honderd, was dit jaar boven verwachting, maar de onderlinge verschillen waren soms groot. Dit verklaart waarom in de categorieën Digitaal en Aanmoedigingsprijs elk slechts twee in plaats van drie inzendingen zijn genomineerd.

En dan nu: alle genomineerden op een rij.

Audiovisueel

Digitaal

Tekst

  • Bram van der Heijden en Serge Sekhuis voor Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad: ‘Defensie en de doofpot van giftige chroom6-verf‘.
  • Siem Eikelenboom, Yteke de Jong en Jeroen Molenaar voor het FD: reconstructie, in vier artikelen, van het Imtechdrama.
  • Lars Bové (De Tijd), Kristof Clerix (MO*magazine), Martijn Roessingh, Jan Kleinnijenhuis en Han Koch (Trouw): Luxleaks.

 Aanmoedigingsprijs

De Loepjury bestaat dit jaar uit Marjan Agerbeek, Henk Blanken, Marc Chavannes (voorzitter), Hilde Geens, Belia Heilbron, Marnix Koolhaas, Thomas Muntz, Alexander Pleijter, Elke Vandersypen en Trees Verleyen.

De komende weken op de VVOJ-site meer over de genomineerden en hun producties.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk