De Loep, Nieuws

Eindelijk: een digitale Loep

De Loepjury na afloop van haar beraad, in Antwerpen. Vlnr Alexander Pleijter, Marjan Agerbeek, Elke Vandersypen, Hilde Geens, Marc Chavannes, Trees Verleyen, Henk Blanken, Thomas Muntz en Belia Heilbron (Marnix Koolhaas kon helaas niet bij deze bijeenkomst zijn).

Eindelijk dan. Twee jaar nadat de Loep werd uitgebreid met de categorie Digitaal, kan deze prijs nu ook eens daadwerkelijk worden uitgereikt. De strijd gaat tussen De Correspondent en de Volkskrant.

De VVOJ-prijzen voor onderzoeksjournalistiek beleven dit jaar alweer hun dertiende ronde. De jury, onder voorzitterschap van Marc Chavannes, nomineert in totaal tien producties voor vier Loepen. De winnaars worden bekendgemaakt op vrijdagavond 20 november, tijdens een feestelijk diner op de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2015 in Den Haag.

De digitale Loep werd in 2012 ingesteld, maar tot nu toe konden slechts stimuleringsprijzen worden toegekend. De andere drie categorieën zijn Audiovisueel, Tekst en de Aanmoedigingsprijs voor talenten tot 30 jaar.

De kwaliteit van de inzendingen, een kleine honderd, was dit jaar boven verwachting, maar de onderlinge verschillen waren soms groot. Dit verklaart waarom in de categorieën Digitaal en Aanmoedigingsprijs elk slechts twee in plaats van drie inzendingen zijn genomineerd.

En dan nu: alle genomineerden op een rij.

Audiovisueel

Digitaal

Tekst

  • Bram van der Heijden en Serge Sekhuis voor Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad: ‘Defensie en de doofpot van giftige chroom6-verf‘.
  • Siem Eikelenboom, Yteke de Jong en Jeroen Molenaar voor het FD: reconstructie, in vier artikelen, van het Imtechdrama.
  • Lars Bové (De Tijd), Kristof Clerix (MO*magazine), Martijn Roessingh, Jan Kleinnijenhuis en Han Koch (Trouw): Luxleaks.

 Aanmoedigingsprijs

De Loepjury bestaat dit jaar uit Marjan Agerbeek, Henk Blanken, Marc Chavannes (voorzitter), Hilde Geens, Belia Heilbron, Marnix Koolhaas, Thomas Muntz, Alexander Pleijter, Elke Vandersypen en Trees Verleyen.

De komende weken op de VVOJ-site meer over de genomineerden en hun producties.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

De trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (LROJ) heeft een nieuwe opzet: vanaf nu gaan we die een paar keer per jaar in de regio organiseren. De eerste LROJ ‘nieuwe stijl’ is op vrijdagmiddag 14 april (14.00-17.30 uur) in Breda.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk