De Loep, Nieuws

Eindelijk: een digitale Loep

De Loepjury na afloop van haar beraad, in Antwerpen. Vlnr Alexander Pleijter, Marjan Agerbeek, Elke Vandersypen, Hilde Geens, Marc Chavannes, Trees Verleyen, Henk Blanken, Thomas Muntz en Belia Heilbron (Marnix Koolhaas kon helaas niet bij deze bijeenkomst zijn).

Eindelijk dan. Twee jaar nadat de Loep werd uitgebreid met de categorie Digitaal, kan deze prijs nu ook eens daadwerkelijk worden uitgereikt. De strijd gaat tussen De Correspondent en de Volkskrant.

De VVOJ-prijzen voor onderzoeksjournalistiek beleven dit jaar alweer hun dertiende ronde. De jury, onder voorzitterschap van Marc Chavannes, nomineert in totaal tien producties voor vier Loepen. De winnaars worden bekendgemaakt op vrijdagavond 20 november, tijdens een feestelijk diner op de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2015 in Den Haag.

De digitale Loep werd in 2012 ingesteld, maar tot nu toe konden slechts stimuleringsprijzen worden toegekend. De andere drie categorieën zijn Audiovisueel, Tekst en de Aanmoedigingsprijs voor talenten tot 30 jaar.

De kwaliteit van de inzendingen, een kleine honderd, was dit jaar boven verwachting, maar de onderlinge verschillen waren soms groot. Dit verklaart waarom in de categorieën Digitaal en Aanmoedigingsprijs elk slechts twee in plaats van drie inzendingen zijn genomineerd.

En dan nu: alle genomineerden op een rij.

Audiovisueel

Digitaal

Tekst

  • Bram van der Heijden en Serge Sekhuis voor Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad: ‘Defensie en de doofpot van giftige chroom6-verf‘.
  • Siem Eikelenboom, Yteke de Jong en Jeroen Molenaar voor het FD: reconstructie, in vier artikelen, van het Imtechdrama.
  • Lars Bové (De Tijd), Kristof Clerix (MO*magazine), Martijn Roessingh, Jan Kleinnijenhuis en Han Koch (Trouw): Luxleaks.

 Aanmoedigingsprijs

De Loepjury bestaat dit jaar uit Marjan Agerbeek, Henk Blanken, Marc Chavannes (voorzitter), Hilde Geens, Belia Heilbron, Marnix Koolhaas, Thomas Muntz, Alexander Pleijter, Elke Vandersypen en Trees Verleyen.

De komende weken op de VVOJ-site meer over de genomineerden en hun producties.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk