Nieuws

NPO: Nederlands elftal onderzoeksjournalisten

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is bezig met de vorming van een ‘Nederlands elftal voor onderzoeksjournalisten’. Dit team moet samengesteld worden uit journalisten van verschillende omroepen. Samen moeten zij werken aan ‘belangrijke, prestigieuze journalistieke programma’s.’

Dat heeft de NPO donderdag 27 augustus bekend gemaakt tijdens de najaarspresentatie.

Het team moet vanaf 2016 gaan werken aan grote journalistieke projecten. Eerder dit jaar werkten onderzoeksjournalisten van verschillende omroepen aan een special over de val van Srebrenica en het uitblijven van Amerikaanse luchtsteun.

De speciale uitzending van Argos (HUMAN/VPRO) werd gemaakt door Bart Nijpels (destijds KRO-NCRV), Huub Jaspers, Stefan Heijdendael, Hannah Kooy (VPRO) en stond onder eindredactie van Marc Josten (HUMAN). Na de uitzending zond de KRO-NCRV live een ingelaste uitzending van Oog in Oog uit Gert Jan Knoops, advocaat van een aantal Dutchbatters.

De NPO wil door de nieuwe constructie meer van dit soort samenwerkingen stimuleren.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk