Nieuws

Gratis op audiëntie bij Koning Willem I

koning_willem_I_wikimedia_commons_C8AB32F781B0C035C1257B75003A617E_8

Koning Willem I was koning van Nederland én België. Vanaf vrijdag 28 augustus is in het Nationaal Archief een tentoonstelling te zien over deze eerste Oranjekoning, die tweehonderd jaar geleden regeerde over de Lage Landen. VVOJ Conferentiegangers pakken de tentoonstelling gratis mee.

Het Nationaal Archief is op 20 en 21 november ook gastheer van de VVOJ conferentie in Den Haag. De tentoonstelling 24 uur met Willem is een prachtig decor voor dit hoogtepunt van de Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek. Het Nationaal Archief biedt alle conferentiebezoekers een vrijkaart (ook na de conferentie nog in te wisselen) tot de expositie. Een extra reden om in te tekenen op de conferentie en – tot en met 1 september –  te profiteren van de vroegboekkorting.

Willem I was een workaholic

Op de tentoonstelling staat de werkkamer van Willem I centraal. Willem treedt aan in 1815,  na de val van Napoleon. Zuinig en plichtsgetrouw gooit hij alles in de strijd om Nederland en België weer in het zadel te krijgen. Op eerste kerstdag 1821 ondertekent hij maar liefst 137 documenten. ‘Regeren is administreren’ is zijn motto. Hij werkt 24 uur per dag. Op de expositie zijn topstukken uit het Nationaal Archief te bewonderen, zoals de eerste Grondwet en de eerste troonrede. De tentoonstelling loopt tot 17 juli 2016.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Grijp deze kans op eeuwige roem en stuur je werk in voor de Loep 2022. Dé prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek uit Vlaanderen en Nederland.

Op maandag 12 december om 20.00 uur is het weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. We zullen terugblikken op het afgelopen jaar en we kijken vooruit naar alles wat komen gaat. De ALV wordt digitaal georganiseerd omdat we hebben gemerkt dat er dan meer leden bij (kunnen) zijn.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk