Nieuws

Gratis op audiëntie bij Koning Willem I

koning_willem_I_wikimedia_commons_C8AB32F781B0C035C1257B75003A617E_8

Koning Willem I was koning van Nederland én België. Vanaf vrijdag 28 augustus is in het Nationaal Archief een tentoonstelling te zien over deze eerste Oranjekoning, die tweehonderd jaar geleden regeerde over de Lage Landen. VVOJ Conferentiegangers pakken de tentoonstelling gratis mee.

Het Nationaal Archief is op 20 en 21 november ook gastheer van de VVOJ conferentie in Den Haag. De tentoonstelling 24 uur met Willem is een prachtig decor voor dit hoogtepunt van de Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek. Het Nationaal Archief biedt alle conferentiebezoekers een vrijkaart (ook na de conferentie nog in te wisselen) tot de expositie. Een extra reden om in te tekenen op de conferentie en – tot en met 1 september –  te profiteren van de vroegboekkorting.

Willem I was een workaholic

Op de tentoonstelling staat de werkkamer van Willem I centraal. Willem treedt aan in 1815,  na de val van Napoleon. Zuinig en plichtsgetrouw gooit hij alles in de strijd om Nederland en België weer in het zadel te krijgen. Op eerste kerstdag 1821 ondertekent hij maar liefst 137 documenten. ‘Regeren is administreren’ is zijn motto. Hij werkt 24 uur per dag. Op de expositie zijn topstukken uit het Nationaal Archief te bewonderen, zoals de eerste Grondwet en de eerste troonrede. De tentoonstelling loopt tot 17 juli 2016.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk