Nieuws

Boek nú en profiteer van korting op conferentie

Profiteer nog één week van de vroegevogelkorting voor de Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2015. Maak tot 1 september gebruik van deze optie want het kan tussen de 35 en 80 euro schelen op de toegangsprijs.

Bovendien verzeker je jezelf zo van een plek bij de vele trainingen, workshops, debatten en lezingen op vrijdag 20 en zaterdag 21 november in het Nationaal Archief in Den Haag. Wacht niet te lang met inschrijven, want voor het eerst moeten we een grens stellen aan het aantal deelnemers: gastheer het Nationaal Archief is in verband met veiligheidseisen gebonden aan een maximaal aantal bezoekers.

Ook kun je je nu al inschrijven voor het Data Bootcamp, op donderdag 19 november. Informatie over de tarieven vind je hier.  Informatie over het programma komt vanaf nu met regelmaat online.

Beter zoeken, dieper graven

Onder de slogan Beter zoeken, dieper graven! richten veel sessies zich op het vinden van verhalen in documenten, data, beeldmateriaal en persoonsgegevens. De ruime collecties van het Nationaal Archief komen aan bod en het Centraal Bureau voor Genealogie (ofwel het CBG/Centrum voor familiegeschiedenis, in hetzelfde pand gehuisvest) zal samen met personenzoekgoeroe Eric Hennekam een speciale training verzorgen in het vinden van informatie over historische personen. Genealogie, speciaal voor journalisten!

Ook zullen dit jaar weer diverse debatten worden gevoerd over de stand van het vak. Hoe houden we onszelf en elkaar scherp? We zullen experts, dwarskijkers en criticasters uitnodigen om kennis te delen, scherpe vragen te stellen en ethische aspecten aan te kaarten.

Waar kunnen we samenwerken? Ook (of juist?) over de Vlaams-Nederlandse grens heen? We laten inspirerende voorbeelden zien en debatteren over de wederzijdse invloed op elkaars medialandschap en de kwaliteit van onderzoeken. Wat valt er aan nieuwe bronnen (ook financieel) aan te boren? En hoe kun je als freelancer je verhalen pitchen en verkopen? Want dat onderzoeksjournalistiek onmisbaar is kunnen wíj wel vinden, maar het is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Den Haag, stad van vrede en recht

Den Haag, stad van vrede en recht, biedt de conferentiedeelnemers op 20 november een welkomstreceptie aan op het stadhuis, waarna we doorsteken naar Madurodam voor een feestelijk diner en de uitreiking van de Loep 2015.

Donderdag 19 november, de dag voorafgaand aan de conferentie is er niet alleen weer het Data Bootcamp, maar ook wordt er een speciale excursie opgezet. Europol, de Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (Nobelprijswinnaar) en het International Criminal Court zetten de deuren open voor geïnteresseerde VVOJ-deelnemers om in informele sfeer contacten op te doen en kennis te delen. Aanmelden voor bootcamp en excursie kan eenvoudig hier.

 

 

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk