Nieuws

Leren van hackers

Wat kunnen journalisten leren van hackers? Datajournalist Dimitri Tokmetzis zoekt het de komende maanden uit en doet verslag van zijn bevindingen in een workshop op de VVOJ Conferentie.

‘Ik ga leren hacken. Wie doet er mee?’ Deze oproep doet datajournalist Dimitri Tokmetzis op Decorrespondent.nl. De komende drie maanden wil hij leren ‘hoe hacken werkt en wat hackers drijft’. En op de VVOJ Conferentie, 20 en 21 november in Den Haag, komt hij vertellen wat hem dat heeft opgeleverd.

Tokmetzis won twee jaar op rij de prijs voor de beste datajournalistiek van de Vereniging Online Journalisten Nederland. Hij is inmiddels een van de vaste namen in de line up van de VVOJ  Conferentie Onderzoeksjournalistiek.

Dit jaar geeft Tokmetzis een workshop over hoe je sociale netwerkanalyse kunt inzetten voor journalistiek onderzoek.

Overigens wil hij met zijn onderzoek niet stimuleren dat journalisten zelf gaan hacken. “Ik ben niet van plan om op mijn veertigste een nieuwe carrière te beginnen,” schrijft hij in zijn oproep op De Correspondent. “Laat staan een criminele. Wel wil ik graag meer leren over hoe computers en het internet werken. En hacken is de perfecte lesstof.”

Hou de VVOJ-site in de gaten voor meer nieuws over programma-onderdelen van de Conferentie en over key note speakers die op 2o en 21 november naar het Nationaal Archief in Den Haag komen. En vergeet niet tijdig te boeken. Tot en met 1 september kan dat nog met korting.

 

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk