Nieuws

Leren van hackers

Wat kunnen journalisten leren van hackers? Datajournalist Dimitri Tokmetzis zoekt het de komende maanden uit en doet verslag van zijn bevindingen in een workshop op de VVOJ Conferentie.

‘Ik ga leren hacken. Wie doet er mee?’ Deze oproep doet datajournalist Dimitri Tokmetzis op Decorrespondent.nl. De komende drie maanden wil hij leren ‘hoe hacken werkt en wat hackers drijft’. En op de VVOJ Conferentie, 20 en 21 november in Den Haag, komt hij vertellen wat hem dat heeft opgeleverd.

Tokmetzis won twee jaar op rij de prijs voor de beste datajournalistiek van de Vereniging Online Journalisten Nederland. Hij is inmiddels een van de vaste namen in de line up van de VVOJ  Conferentie Onderzoeksjournalistiek.

Dit jaar geeft Tokmetzis een workshop over hoe je sociale netwerkanalyse kunt inzetten voor journalistiek onderzoek.

Overigens wil hij met zijn onderzoek niet stimuleren dat journalisten zelf gaan hacken. “Ik ben niet van plan om op mijn veertigste een nieuwe carrière te beginnen,” schrijft hij in zijn oproep op De Correspondent. “Laat staan een criminele. Wel wil ik graag meer leren over hoe computers en het internet werken. En hacken is de perfecte lesstof.”

Hou de VVOJ-site in de gaten voor meer nieuws over programma-onderdelen van de Conferentie en over key note speakers die op 2o en 21 november naar het Nationaal Archief in Den Haag komen. En vergeet niet tijdig te boeken. Tot en met 1 september kan dat nog met korting.

 

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk