Nieuws

Programma GIJC15 bijna rond

speakersgijc15-336x269

Van Seoul tot Bogotá en van Tromsø tot Johannesburg. De lijst van sprekers op de negende editie van de Global Investigative Journalism Conference, in het Noorse Lillehammer, wordt steeds langer en mooier.

Henk van Ess

Ook Henk van Ess reist af naar het noorden: “De organisatie had mij drie keer op rij gevraagd en dit keer kan ik eindelijk. Het is een enerverend evenement waar experts met elkaar hun beste tips en trucs delen met het doel feiten sneller te vinden en onwaarheden sneller te kunnen ontmaskeren. Maar ook is het een prettige en  inspirerende manier om te ervaren waarmee journalisten in andere landen bezig zijn en hoe je elkaar kan helpen als je onderzoek internationale elementen heeft.”

Tijd- of geldgebrek

Van Ess gaat twee workshops geven. Web research under pressure en Let’s get personal. Tijdens deze trainingen leer je snel persoonlijke data vinden via Facebook en Twitter van mensen in het nieuws en/of getuigen daarvan. Tegenwoordig volgens de onderzoeker onmisbare trucs: “Op een redactie gaat het soms over wat er allemaal niet kan vanwege tijd- of geldgebrek. De conferentie is vooral ‘zuurstof happen’ want honderden gelijkgezinden vorsen samen naar de beste en nieuwste technieken om beter en dieper te kunnen graven.”

 

gijc_1170x2103-1170x210

Global Investigative Journalism Conference, Noorwegen, Lillehammer, 8/11 oktober 2015.

 

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Neem deel op 27 mei 2024 om 20.00 via Google Meet. Jouw aanwezigheid en betrokkenheid zijn belangrijk voor de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk