Nieuws, Woo

Succes in Europese Wob-zaak voor NOS-journalist

WOB1

Het Europees Parlement heeft onterecht geweigerd informatie te verstrekken aan NOS-onderzoeksjournalist Gert-Jan Dennekamp in een al lang slepende zaak over de aanvullende pensioenregeling van Europarlementariërs. Het Europees Hof heeft onlangs besloten dat Dennekamp wel degelijk recht had op een lijst met namen van parlementariërs, iets dat het parlement in Brussel hem op grond van privacy steeds geweigerd had.

Dennekamp wilde onderzoeken of er mogelijk sprake zou zijn van belangenverstrengeling bij besluitvorming rond de aanvullende pensioenregeling voor EPs, en wilde daarom weten welke huidige en voormalige parlementsleden die stemden over het management en de financiering van de regeling zélf bij de regeling aangesloten waren. Het parlement weigerde deze namen te verstrekken, waarop Dennekamp aan de lange tocht door de beroepsprocedures begon.

Dennekamp en zijn advocaat Onno Brouwer zijn buitengewoon blij met de uitspraak. Brouwer zegt in een persbericht van zijn firma dat dit een “mijlpaal is in het complexe debat over welk belang een journalist (of een andere burger) moet aantonen om op grond van de Eurowob en andere databeschermende maatregelen recht op inzage in persoonlijke gegevens te kunnen krijgen.”

Dennekamp vult aan dat deze uitspraak laat zien dat volgens het Europese Hof het recht op privacy van publieke persoonlijkheden, zoals Europarlementariërs, kleiner is wanneer er mogelijk sprake is van een belangenconflict bij de uitvoering van hun mandaat.

Tijdens het VVOJ-congres van 2012 in Antwerpen spraken Dennekamp, Brouwer en Europarlementariër Sophie in ‘t Veld (D66) al uitvoerig over het werken met de Euro-wob en de lange adem die dergelijke verzoeken om openbaarheid kunnen vereisen.

.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk