Nieuws

Rechter geeft Reporter gelijk in zaak Ryanair

Het Gerechtshof in Amsterdam stelt het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma Brandpunt Reporter op alle punten in het gelijk. Het KRO-NCRV programma onthulde in 2012 dat gezagvoerders bij de luchtvaartmaatschappij Ryanair onder druk werden gezet om met minder brandstof te vliegen dan ze wilden. De vliegers erkenden ook in de uitzendingen dat zij soms, tegen de regels in, vlogen wanneer ze daartoe niet in staat waren. 
Het Hof oordeelt dat de beweringen steun vinden in de feiten en dat de KRO  “voldoende onderzoek heeft verricht”. Het Hof bevestigt dat Ryanair aan het meenemen van extra brandstof  voorwaarden verbindt: “….en het in feite niet ter vrije beoordeling aan de gezagvoerder(s) laat en daarmee op hen druk legt zo min mogelijk extra brandstof mee te nemen”.
Motief: bezuinigingen
Uit de uitzendingen bleek dat het motief voor deze aanpak schuilt in de wens tot bezuinigen. Hoe minder brandstof een toestel aan boord heeft, hoe lichter het is. Daardoor verbruikt het ook minder.Vliegers verklaarden in Brandpunt Reporter dat zij soms ook vlogen wanneer ze daartoe niet in staat waren. Ze verklaarden dat te doen omdat ze alleen betaald werden voor daadwerkelijke vlieguren. Ook die beweringen vinden, zo oordeelt het Hof, voldoende steun in de feiten.
Uniek
“De rechter heeft zich in het verleden wel vaker gebogen over het waarheidsgehalte van journalistieke producties, maar deze uitspraak is uniek in de Nederlandse journalistieke geschiedenis,” zegt Bart Nijpels. Hij werkt nu als zelfstandig journalist maar was de eindredacteur van de Reporter-uitzendingen over Ryanair. “Deze zaak was een massieve aanval op de Nederlandse journalistiek. De tegenpartij heeft zelfs jacht gemaakt op de identiteit van onze bronnen.” Nijpels is daarom blij met de uitspraak: “De rechter heeft onomwonden vastgesteld dat Reporter de berichtgeving op feiten heeft gebaseerd.”
Loep-winnaar 2013
In 2013 won Reporter met het dossier Ryanair de VVOJ-prijs De Loep voor beste onderzoeksjournalistieke productie van dat jaar. De Rechter deed gisteren uitspraak. De gerechtelijke procedure heeft twee jaar in beslag genomen. De KRO-NCRV is verheugd over de uitspraak die bevestigt dat de omroep met gedegen onderzoeksjournalistiek een publieke taak van groot belang vervult. 

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Neem deel op 27 mei 2024 om 20.00 via Google Meet. Jouw aanwezigheid en betrokkenheid zijn belangrijk voor de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk