Nieuws

Tanja van Bergen nieuwe directeur VVOJ

VVOJ-smoeltje

Journalist en docent journalistiek Tanja van Bergen wordt de nieuwe directeur van de VVOJ. Van Bergen start op 1 augustus en volgt Margo Smit op, die voor de NOS als ombudsman aan de slag gaat.

Van Bergen werkt al ruim dertig jaar in de journalistiek. Ooit begonnen als freelancer voor Taptoe doorliep zij bijna alle denkbare functies binnen de geschreven pers: van (politiek) verslaggever, columnist en chef reportage tot eindredacteur, en van regionale krant en maandblad tot Parool.nl. Sinds 2009 is ze tevens docent journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, faculteit Communicatie en Journalistiek.

Opdracht

Van Bergen begint aan de functie van directeur met een duidelijke opdracht voor de VVOJ. “Juist nu, in de snel veranderende beroeps- en onderwijspraktijk, is het belangrijk aandacht te blijven vragen en mogelijkheden te scheppen voor onderzoekende journalistiek. De VVOJ hoort hierin een leidende rol te spelen.”

“Wat mij vooral aanspreekt in de functie is de combinatie van shorttrack en langebaanwedstrijd: het stafbureau efficiënt laten draaien, vrijwilligers faciliteren en begeleiden, de conferentie coördineren – maar óók de nieuwe koers van de vereniging helpen vormgeven en financiële ondersteuning daarvoor vinden, om zo de positie van de VVOJ als netwerkorganisatie, kenniscentrum en lobbyorganisatie verder te verstevigen.”

Samen met vertrouwde kracht Marga Froon en nieuwe stafmedewerker Petra van Asten vormt Van Bergen vanaf 1 augustus dus het VVOJ stafbureau. Het vertrouwde mailadres directeur@vvoj.org blijft bestaan, en kamer 03 B 140 in de HU FCJ blijft het hoofdkwartier van de staf.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk