Nieuws

Journalisten steeds gerichter, publiek juist niet

Journalisten, en met name journalisten die online werken, produceren steeds vaker over duidelijk afgebakende thema’s. En dat doen ze diepgaander dan ooit. Dat concludeert de New York Review of Books in haar nummer van 25 juni.

Volgens het Amerikaanse tijdschrift werken steeds meer journalisten bij online platforms die met relatief grote redacties uitsluitend over specifieke thema’s publiceren, zoals de opwarming van de aarde, onderwijs of de Amerikaanse zorgverzekering.

‘Digitale journalistiek kiest voor keuzes maken en verdieping,’ aldus de NY Review of Books.

Andersom bestaat er vanuit het publiek geen loyaliteit aan bepaalde media meer: de producties die het publiek consumeert, zijn afkomstig uit een zeer breed scala aan media, aldus de NY Review of Books. Het Amerikaanse blad signaleert een verregaande fragmentarisering van de nieuwsconsumptie.

Meest opmerkelijk is dat nieuwsconsumenten volgens het blad steeds minder zelf te kiezen wat zij lezen. De overgrote meerderheid consumeert uitsluitend producties (artikelen, video’s en audio-reportages) die bijvoorbeeld Facebook (of hun contacten op Facebook) selecteert.

 

 

 

 

 

 

 

duidelijk

gerichtere

http://www.nybooks.com/articles/archives/2015/jun/25/digital-journalism-next-generation/

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk