Nieuws

Journalisten steeds gerichter, publiek juist niet

Journalisten, en met name journalisten die online werken, produceren steeds vaker over duidelijk afgebakende thema’s. En dat doen ze diepgaander dan ooit. Dat concludeert de New York Review of Books in haar nummer van 25 juni.

Volgens het Amerikaanse tijdschrift werken steeds meer journalisten bij online platforms die met relatief grote redacties uitsluitend over specifieke thema’s publiceren, zoals de opwarming van de aarde, onderwijs of de Amerikaanse zorgverzekering.

‘Digitale journalistiek kiest voor keuzes maken en verdieping,’ aldus de NY Review of Books.

Andersom bestaat er vanuit het publiek geen loyaliteit aan bepaalde media meer: de producties die het publiek consumeert, zijn afkomstig uit een zeer breed scala aan media, aldus de NY Review of Books. Het Amerikaanse blad signaleert een verregaande fragmentarisering van de nieuwsconsumptie.

Meest opmerkelijk is dat nieuwsconsumenten volgens het blad steeds minder zelf te kiezen wat zij lezen. De overgrote meerderheid consumeert uitsluitend producties (artikelen, video’s en audio-reportages) die bijvoorbeeld Facebook (of hun contacten op Facebook) selecteert.

 

 

 

 

 

 

 

duidelijk

gerichtere

http://www.nybooks.com/articles/archives/2015/jun/25/digital-journalism-next-generation/

Gerelateerde artikelen

Grijp deze kans op eeuwige roem en stuur je werk in voor de Loep 2022. Dé prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek uit Vlaanderen en Nederland.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk