Nieuws

VVOJ cafe 19 juni in de Schilderswijk: de buurt onder de loep

Wat speelt er écht in de Haagse Schilderswijk? Om die vraag te beantwoorden, deed Trouw onlangs uitgebreid verslag vanuit de buurt. Een buurt die al decennia gebukt gaat onder negatieve beeldvorming, net als veel andere achterstandswijken in het land.

Met toenemende maatschappelijke en politieke aandacht voor sociale achterstanden, jihadisme en religieus extremisme, wordt het klassieke journalistieke handwerk – de straat op, de buurt in – steeds belangrijker.

Maar welke kennis en vaardigheden heb je nodig om binnen te dringen in een gesloten wereld? Hoe win je het vertrouwen van bewoners die media wantrouwen? Hoe kom je verder dan de voordeur? En vorm je je een evenwichtig beeld?

Om die vragen te beantwoorden, organiseert de VVOJ op vrijdagmiddag 19 juni een speciaal Buitencafé. Op locatie, in het hart van de Schilderswijk.

We verzamelen bij buurthuis De Mussen aan de Hoefkade, niet ver van station Den Haag Hollands Spoor.

Het programma

12.00-12.30 uur
Ontvangst in De Mussen.

12.30-14.00 uur
De bijeenkomst begint met een wandeling door de buurt. Het journaille wordt rondgeleid door een tiental Schilderswijkers, onder wie:

* De gebroeders Adri en Peter Duivesteijn.
Adri is oud-wethouder, verantwoordelijk voor de sanering en renovatie van de wijk. Hij begon als buurtactivist in de Schilderswijk.
Peter was stukadoor, maar is de laatste jaren buurtactivist. Hij is directeur van City Mondial en Ooievaart. Hij bevordert met rondvaartboten en fietsen het toerisme in de wijk.

* Bert van Alphen, oud-wethouder voor GroenLinks. Hij woont al zijn hele leven in de Schilderswijk.

* Nico Haasbroek. Schreef in het begin dit jaar het boek Handel Dapper over buurtverzet in de Schilderswijk. Maakte een grote radio-serie voor de VPRO over de Schilderswijk in de jaren zeventig. Zijn roots liggen in de wijk.

14.00-16.00 uur
Na de wandeling geeft Nicoline Grötzebauch, directeur van het buurthuis De Mussen, een korte presentatie over de rol van het buurthuis, de haat/liefde-verhouding met de pers en tips om beter over de buurt te rapporteren

Daarna leidt Nico Haasbroek een openhartig gesprek over journalistiek buurtonderzoek, beeldvorming en de rol van de media. Van de partij daarbij is ook Hans Marijnissen, redacteur van de special van Trouw van 15 mei over de Schilderswijk.

Na afloop is er gelegenheid om na te praten bij een hapje en een drankje.

Kosten: Deelname is gratis voor VVOJ-leden. Niet-leden betalen 15 euro.

Aanmelden is verplicht met een mailtje naar cafe@vvoj.org. De VVOJ organiseert Café-bijeenkomsten voor journalisten. Bij overaanmelding krijgen leden voorrang.

 

Foto: De Hoefkade in 1930.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk