Nieuws

Journalisten in actie tegen EU-regelgeving: al 140.000 handtekeningen

trade-secret-1024x651
Een groep Europese journalisten is een actie gestart tegen het ontwerp van de Europese regelgeving ter bescherming van bedrijfskennis. De richtlijn, waarvoor de bedrijfswereld een jarenlange lobby heeft gevoerd, is formeel  bedoeld om handelsgeheimen te beschermen. Maar, betogen de journalisten, in de praktijk betekent de richtlijn dat klokkenluiders en journalisten aangeklaagd kunnen worden wanneer zij interne bedrijfskwesties aanhangig maken.
In een open brief aan collega’s schrijft Edouard Perrin, de Franse verslaggever van Cash Investigation, wat de mogelijke gevolgen zouden zijn van deze richtlijn, mocht de Europese Commissie de richtlijn daadwerkelijk overnemen.
Volg de zaak op Twitter via  #tradesecrets 
Teken de petitie hier. In vier dagen gingen al ruim 140.000 mensen je voor.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk