Nieuws, VVOJ Jongeren

Waarom werd Mediapart een succes?

mediapart-logo-167191

Wat is het geheim van Mediapart, de Franse krant die als één van de eerste online publicaties haar lezers vanaf het begin liet voor alle content? Dat vroeg Andrea Wagemans, student aan de Universiteit van Amsterdam, zich af. Haar Masterscriptie over Mediapart is online te lezen. Economisch en sociaal kapitaal (een uitgebreide redactie, al vanaf het begin van het Franse blad), blijken instrumenteel te zijn in het succes van de journalistieke start-up. Andere elementen van het succes zijn de grote vrijheid die journalisten kregen om hun werk te doen, en de Amerikaanse stijl van het blad. Anders dan gebruikelijk in Frankrijk is Mediapart echt gericht op feitelijke journalistiek.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Is er een manier waarop pers en pr constructiever kunnen samenwerken? Die vraag stond centraal in de gesprekken die Zembla-onderzoeksjournalist Ton van der Ham voerde met ‘de andere kant’.

De trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (LROJ) heeft een nieuwe opzet: vanaf nu gaan we die een paar keer per jaar in de regio organiseren. De eerste LROJ ‘nieuwe stijl’ is op vrijdagmiddag 14 april (14.00-17.30 uur) in Breda.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk