Nieuws

Drie Nederlandse teams vallen in EJC-prijzen

EJC

Drie Nederlandse journalistenteams zijn in de prijzen gevallen bij het European Journalism Centre (EJC). Ze krijgen een beurs in het kader van het Innovation in Development Reporting Grant Programme, waarvoor in totaal 250.000 euro was gereserveerd. Het EJC maakte vandaag de veertien winnende projecten bekend.

Uit Nederland willen Frank Mulder en Eva Schram meer licht werpen op de manier waarop investeerders in ontwikkelingslanden worden beschermd. Ze willen onder meer op een kaart zichtbaar maken wat de gevolgen zijn van Investor-State Dispute Settlement Cases voor de landen zelf. Ze zullen hun werk publiceren in De Groene Amsterdammer (the Netherlands), OneWorld (the Netherlands), en de Inter Press Service (internationaal, gevestigd in Rome).

Laurence Soustras, Maite Vermeulen en Karel Smouter gaan voor De Correspondent en France24 kijken naar fraude en corruptie bij grote ontwikkelingsinstanties, zoals de Wereldbank.

Kristof Vadino, tot slot, zal voor De Volkskrant en De Tijd kijken naar een project in Haïti en India, waarbij mensen die afval verzamelen en dat aan grote bedrijven verkopen, die het gebruiken bij 3D printers.

De winnaars van de werkbeurs nemen op op 25 en 26 juni deel aan intensieve trainingsdagen waarbij ze meer vaardigheden leren om hun werk straks beter te doen.

Kijk voor meer infomatie op de website.

De deadline voor aanmeldingen van de volgende ronde voor de EJC-werkbeurs is op 9 september 2015 (22:00 CET), aanmelden kan hier.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk