Nieuws

Drie Nederlandse teams vallen in EJC-prijzen

EJC

Drie Nederlandse journalistenteams zijn in de prijzen gevallen bij het European Journalism Centre (EJC). Ze krijgen een beurs in het kader van het Innovation in Development Reporting Grant Programme, waarvoor in totaal 250.000 euro was gereserveerd. Het EJC maakte vandaag de veertien winnende projecten bekend.

Uit Nederland willen Frank Mulder en Eva Schram meer licht werpen op de manier waarop investeerders in ontwikkelingslanden worden beschermd. Ze willen onder meer op een kaart zichtbaar maken wat de gevolgen zijn van Investor-State Dispute Settlement Cases voor de landen zelf. Ze zullen hun werk publiceren in De Groene Amsterdammer (the Netherlands), OneWorld (the Netherlands), en de Inter Press Service (internationaal, gevestigd in Rome).

Laurence Soustras, Maite Vermeulen en Karel Smouter gaan voor De Correspondent en France24 kijken naar fraude en corruptie bij grote ontwikkelingsinstanties, zoals de Wereldbank.

Kristof Vadino, tot slot, zal voor De Volkskrant en De Tijd kijken naar een project in Haïti en India, waarbij mensen die afval verzamelen en dat aan grote bedrijven verkopen, die het gebruiken bij 3D printers.

De winnaars van de werkbeurs nemen op op 25 en 26 juni deel aan intensieve trainingsdagen waarbij ze meer vaardigheden leren om hun werk straks beter te doen.

Kijk voor meer infomatie op de website.

De deadline voor aanmeldingen van de volgende ronde voor de EJC-werkbeurs is op 9 september 2015 (22:00 CET), aanmelden kan hier.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk