Cafe, Nieuws, Woo

VVOJ Café 1 juni: een avondje wobben

WOB1

Als onderzoeksjournalisten lopen we er allemaal tegen aan: de overheid schermt opgevraagde informatie vakkundig af, daarin bijgestaan door een batterij voorlichters. Het is aan ons om dan de volgende stap te zetten: informatie opvragen met behulp van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Maar hoe succesvol zijn we daar nu eigenlijk in? En wat valt er te leren van doorgewinterde WOB-deskundigen? Laat je niet afschrikken door juridische taal, maar kom op 1 juni naar het Baantjermuseum in Amsterdam voor een avond creatief nadenken over de Wob.

Datum: 1 juni
Zaal open: 19:30
Aanvang: 20 uur
Locatie: Baantjermuseumcafé, Beursstraat 1 in Amsterdam

Sprekers:
Pieter Klein , Adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws
Brenno de Winter, freelance, NVJ, TPo en Nu.nl
Dimitri Tokmetzis, De Correspondent,  Data & Transparantie
Sjors van Beek, freelance

Meld je aan met een mailtje naar cafe@vvoj.org
Cafés zijn gratis voor VVOJ-leden, niet-leden (moeten journalist zijn) betalen €5.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk