Nieuws

‘Brussels Brainstorm’ tijdens DataHarvest 2015

IMG_3042

Een klein dozijn journalistieke start-ups zocht elkaar op tijdens Data Harvest 2015 in Brussel op 8 mei, voor wat een intieme ‘ronde tafel’ discussie over duurzaamheidsstrategieën had moeten worden. Wat daadwerkelijk ontstond was een dynamische serie ultrakorte presentaties waarin start-ups vanuit heel Europa hun beste tips voor voortbestaan met elkaar deelden. Voor een volgepakte zaal van zeker vijftig geïnteresseerden.

Bekijk hier de verslagen en downloads van de DataHarvest.

VVOJ-directeur en vicevoorzitter van het Global Investigative Journalism Network GIJN Margo Smit leidde de sessie, schreef drie schoolborden vol tips en besloot van de bijeenkomst een kort verslag te schrijven, te vinden op de website van GIJN. Zodat rijp en groen aan tips en strategieën van deze bijeenkomst niet verloren zouden gaan.

Tegelijkertijd publiceert de GIJN website korte samenvattingen uit een rapport van de John S. and James L. Knight Foundation over de toekomstbestendigheid van non-profit nieuwsorganisaties. Sterk Amerikaans gericht, maar er zal maar net de gouden tip voor hier bijzitten..?!

Meer tipsheets, handouts en presentaties van Data Harvest 2015 komen binnenkort online via de website van Journalismfund.eu. En kijk dan direct ook even naar het nieuwe beurzenprogramma Connecting Continents dat via Journalismfund beschikbaar komt.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk