Nieuws

Nieuwsmonitor: minder misdaadnieuws Vlaanderen

crime scene

Vlaamse media doen de afgelopen jaren minder vaak verslag over misdaad dan voorheen. In de periode 2003-2014 ging gemiddeld 15 procent van het televisienieuws en 12,5 procent van het krantennieuws over criminaliteit. De daling is al jaren aan de gang, en het meest recente jaar, 2014, wordt gekenmerkt door het laagste niveau van misdaadnieuws.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Nieuwsbrief Steunpunt Media, en gepubliceerd in Nieuwsmonitor 22 van mei 2015.
De daling van het percentage misdaadverslaggeving in de Vlaamse media is opvallend, omdat mediacritici in Vlaanderen regelmatig klagen over de vervlakking van de berichtgeving in plaatselijke media. Behalve ‘licht’ nieuws zou er steeds vaker verslag worden gedaan over criminaliteit. Het onderzoek van Steunpunt Media wijst uit dat schijn toch vaak bedriegt.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk