Nieuws

Nieuwsmonitor: minder misdaadnieuws Vlaanderen

crime scene

Vlaamse media doen de afgelopen jaren minder vaak verslag over misdaad dan voorheen. In de periode 2003-2014 ging gemiddeld 15 procent van het televisienieuws en 12,5 procent van het krantennieuws over criminaliteit. De daling is al jaren aan de gang, en het meest recente jaar, 2014, wordt gekenmerkt door het laagste niveau van misdaadnieuws.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Nieuwsbrief Steunpunt Media, en gepubliceerd in Nieuwsmonitor 22 van mei 2015.
De daling van het percentage misdaadverslaggeving in de Vlaamse media is opvallend, omdat mediacritici in Vlaanderen regelmatig klagen over de vervlakking van de berichtgeving in plaatselijke media. Behalve ‘licht’ nieuws zou er steeds vaker verslag worden gedaan over criminaliteit. Het onderzoek van Steunpunt Media wijst uit dat schijn toch vaak bedriegt.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

De trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek (LROJ) heeft een nieuwe opzet: vanaf nu gaan we die een paar keer per jaar in de regio organiseren. De eerste LROJ ‘nieuwe stijl’ is op vrijdagmiddag 14 april (14.00-17.30 uur) in Breda.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk