Nieuwsmonitor: minder misdaadnieuws Vlaanderen

Nieuws

Vlaamse media doen de afgelopen jaren minder vaak verslag over misdaad dan voorheen. In de periode 2003-2014 ging gemiddeld 15 procent van het televisienieuws en 12,5 procent van het krantennieuws over criminaliteit. De daling is al jaren aan de gang, en het meest recente jaar, 2014, wordt gekenmerkt door het laagste niveau van misdaadnieuws.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Nieuwsbrief Steunpunt Media, en gepubliceerd in Nieuwsmonitor 22 van mei 2015.
De daling van het percentage misdaadverslaggeving in de Vlaamse media is opvallend, omdat mediacritici in Vlaanderen regelmatig klagen over de vervlakking van de berichtgeving in plaatselijke media. Behalve ‘licht’ nieuws zou er steeds vaker verslag worden gedaan over criminaliteit. Het onderzoek van Steunpunt Media wijst uit dat schijn toch vaak bedriegt.