Cafe, Nieuws

Impressie VVOJ Café Onderwijs

Marcel Wintels 1

Bij het VVOJ Café van 23 april ging Marcel Wintels, voormalig hogeschoolbestuurder en puinruimer bij de inmiddels opgesplitste onderwijsreus Amarantis, in gesprek met journalisten. Hij liet zien welke financiële risico’s onderwijsinstellingen de afgelopen vijftien jaar hebben genomen en welke gevolgen dat heeft gehad voor het personeel en de kwaliteit van het onderwijs.  Tijdens de avond gaf Wintels een openhartig kijkje in de keuken van Nederlandse onderwijsinstellingen.

door Arno Kersten

Wintels weet hoe de hazen lopen in het onderwijs en de politiek. Hij was jarenlang voorzitter van de grootste hogeschool (Fontys), zat in het bestuur van de HBO Raad, en werd in 2012 door CDA-onderwijsminister Van Bijsterveldt gevraagd schoon schip te maken bij de noodlijdende Amarantis Onderwijsgroep.

WintelsWintels is betrokken bij het CDA in Brabant en verder onder meer toezichthouder in de zorg en voorzitter van de Nederlandse wielerunie.

Een buitenkansje voor journalisten die meer van het onderwijs wilden weten, en zich steeds weer afvragen: hoe kunnen schoolbesturen als Amarantis en Roc Leiden nou toch in zulke grote financiële problemen terecht komen?

Wintels nam in het ‘achtergrondgesprek’ geen blad voor de mond. Hij schetste het krachtenveld waarin onderwijsbestuurders opereren binnen en buiten de eigen instelling, de signalen die journalisten zouden moeten oppikken om problemen vroegtijdig op te merken, en illustreerde onder andere hoe de jaarrekening een vertekend beeld kan geven van de financiële situatie.

In het hol van de leeuw daagde hij het journaille met zichtbaar genoegen óók uit om de eigen journalistieke reflexen tegen het licht te houden. Het leverde anderhalf uur lang een levendig, prikkelend en leerzaam gesprek op.

 

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk