Cafe, Nieuws

Impressie VVOJ Café Onderwijs

Marcel Wintels 1

Bij het VVOJ Café van 23 april ging Marcel Wintels, voormalig hogeschoolbestuurder en puinruimer bij de inmiddels opgesplitste onderwijsreus Amarantis, in gesprek met journalisten. Hij liet zien welke financiële risico’s onderwijsinstellingen de afgelopen vijftien jaar hebben genomen en welke gevolgen dat heeft gehad voor het personeel en de kwaliteit van het onderwijs.  Tijdens de avond gaf Wintels een openhartig kijkje in de keuken van Nederlandse onderwijsinstellingen.

door Arno Kersten

Wintels weet hoe de hazen lopen in het onderwijs en de politiek. Hij was jarenlang voorzitter van de grootste hogeschool (Fontys), zat in het bestuur van de HBO Raad, en werd in 2012 door CDA-onderwijsminister Van Bijsterveldt gevraagd schoon schip te maken bij de noodlijdende Amarantis Onderwijsgroep.

WintelsWintels is betrokken bij het CDA in Brabant en verder onder meer toezichthouder in de zorg en voorzitter van de Nederlandse wielerunie.

Een buitenkansje voor journalisten die meer van het onderwijs wilden weten, en zich steeds weer afvragen: hoe kunnen schoolbesturen als Amarantis en Roc Leiden nou toch in zulke grote financiële problemen terecht komen?

Wintels nam in het ‘achtergrondgesprek’ geen blad voor de mond. Hij schetste het krachtenveld waarin onderwijsbestuurders opereren binnen en buiten de eigen instelling, de signalen die journalisten zouden moeten oppikken om problemen vroegtijdig op te merken, en illustreerde onder andere hoe de jaarrekening een vertekend beeld kan geven van de financiële situatie.

In het hol van de leeuw daagde hij het journaille met zichtbaar genoegen óók uit om de eigen journalistieke reflexen tegen het licht te houden. Het leverde anderhalf uur lang een levendig, prikkelend en leerzaam gesprek op.

 

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk