Nieuws

VVOJ-café Utrecht 23 april: puinruimer in het onderwijs

images

Roc Leiden, het openbaar onderwijs in Rotterdam, het Aloysius College in Den Haag; steeds meer scholen komen in zwaar weer of gaan zelfs failliet. Tot verbijstering van ouders, leraren en leerlingen die de problemen meestal niet zagen aankomen. En ook de journalistiek lijkt nog wel eens verrast door de problemen.

Marcel Wintels, voormalig hogeschoolbestuurder en puinruimer bij de inmiddels opgesplitste onderwijsreus Amarantis, gaat op donderdagavond 23 april tijdens een speciaal VVOJ-café met journalisten in gesprek. Hij laat zien welke financiële risico’s onderwijsinstellingen de afgelopen 15 jaar hebben genomen en welke gevolgen dat heeft voor het personeel en de kwaliteit van het onderwijs.

Herken de risico’s
Wintels begon zijn carrière als partner van een accountantskantoor en biedt vanuit zijn achtergrond een uniek inkijkje in het financiële management en bestuur in het onderwijs. Hij laat zien hoe financiële problemen in jaarcijfers verhuld worden, legt uit waaraan je risicovol financieel beleid kunt herkennen en geeft aan welke andere voortekenen van een naderende financiële crisis je als journalist niet mag missen.

Praktische details
Wat: Marcel Wintels over financiële risico’s in het onderwijs
Wanneer: donderdagavond 23 april 2015
Waar: Zaalverhuur7, Boothstraat 7, 3512 BT in Utrecht
Tijd: Van 20.00 tot 21.30 uur, zaal open om 19.30 uur
Borrel: Na afloop biedt de VVOJ bezoekers een drankje aan

De VVOJ organiseert de Café-avonden gratis voor haar leden; niet-leden zijn welkom mits ze journalist zijn en betalen €5 entree. Aanmelden is verplicht: stuur een mail naar cafe@vvoj.org.  (Bij overaanmelding krijgen VVOJ-leden voorrang).

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk