Nieuws

Meeloopdag OpenEyes, vakopleiding journalistiek en ondernemerschap

hoorcollege

Ben je geïnteresseerd in de opleiding van OpenEyes, een nieuwe vakschool voor onderzoeksjournalistiek? Dan kun je op 13 april a.s. naar 13 april deelnemen aan de meeloopdag in Alab, Amsterdam. Aanmelden kan door een mail te sturen naar communicatie@verspers.nl.

De inschrijving voor het studiejaar 2015/16 van de vakschool Open Eyes is inmiddels geopend. Open Eyes is een nieuwe vakopleiding  opleiding voor iedereen die een carrière ambieert in de onderzoeksjournalistiek en daarnaast ook wil leren ondernemen. Open Eyes leidt op tot allround mediamakers die hun geld kunnen verdienen met journalistiek werk.

Studenten maken tijdens hun opleiding producties om te verkopen onder begeleiding van toppers uit de beroepspraktijk. Door die extra focus op ondernemerschap wil Open Eyes zich onderscheiden zich van de bestaande universitaire-, particuliere- en hbo-opleidingen.

De vakschool beslaat twee lesdagen per week. Hiernaast is er ruimte om zelfstandig aan studieopdrachten te werken, deze te verkopen en zo eerste stappen te zetten met geld verdienen. Ook is er de mogelijkheid een eigen crowdfundproject op te zetten. Dit geeft deelnemers de kans om tijdens het studiejaar het inschrijfgeld voor Open Eyes terug te verdienen.

Inschrijven voor het nieuwe schooljaar kan door je CV uiterlijk 1 juli 2015 naar info@verspers.nl te mailen.Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk