Nieuws

Belgische News Hack levert originele producties op

Newshack

Negentien jonge journalisten, designers en developers namen afgelopen weekend deel aan de eerste News Hack van Nieuwslab. Verdeeld in drie groepen werkten zij drie thema’s (seksuele intimidatie, verlaten kerken én Leuvense nieuwkomers) uit tot transmediale verhalen.

Het verhaal over seksuele intimidatie kreeg een prijs voor het beste onderzoek en datagebruik. In ‘Blijf van mijn lijf’ vertellen slachtoffers van seksuele intimidatie hun verhaal, aangevuld met getuigenissen van deskundigen. Ook maakte het team een twittergedicht waarin met behulp van ‘natural language processing’-technieken 2000 tweets met de hashtag #wijoverdrijvenniet analyseerde.

De redactie van ‘Reinvent Leuven’ wou graag de positieve kanten van migratie belichten. Dus polsten de redacteurs naar de verhalen van enkele nieuwkomers in Leuven. Met behulp van een developer goten ze die in een aantal mini-documentaires voor hun eigen Facebook-community. Hiermee wonnen ze niet enkel de prijs voor meest innoverende team. Met de redactie van ‘Kerk te koop’ delen ze ook de award voor best design.

De redactie van ‘Kerk te koop’ ten slotte onderzocht hoe de toekomst eruitziet voor 1800 Vlaamse parochiekerken. Worden ze omgebouwd tot autogarage, luxehotel of boekenwinkel? Het team nam contact op met een kerkmakelaar, peilde de mening van de man in de straat, analyseerde het kerkbezoek van de Vlaming en goot dat in een pakkende longread met Creativist. Hiermee verzilverde het de nominatie in de categorie best story en best design.

VVOJ-bestuurslid Jago Kosolosky, tevens mede-organisator van de News Hack zei dat het ‘prachtig was om te zien hoeveel enthousiasme en talent deze jongeren aan de dag legden en hoe alle kennis zonder voorbehoud werd gedeeld. Als deze 19 jongeren een weerspiegeling zijn van de toekomst van de journalistiek, staan we er goed voor.’

 

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk