Nieuws

Belgische News Hack levert originele producties op

Newshack

Negentien jonge journalisten, designers en developers namen afgelopen weekend deel aan de eerste News Hack van Nieuwslab. Verdeeld in drie groepen werkten zij drie thema’s (seksuele intimidatie, verlaten kerken én Leuvense nieuwkomers) uit tot transmediale verhalen.

Het verhaal over seksuele intimidatie kreeg een prijs voor het beste onderzoek en datagebruik. In ‘Blijf van mijn lijf’ vertellen slachtoffers van seksuele intimidatie hun verhaal, aangevuld met getuigenissen van deskundigen. Ook maakte het team een twittergedicht waarin met behulp van ‘natural language processing’-technieken 2000 tweets met de hashtag #wijoverdrijvenniet analyseerde.

De redactie van ‘Reinvent Leuven’ wou graag de positieve kanten van migratie belichten. Dus polsten de redacteurs naar de verhalen van enkele nieuwkomers in Leuven. Met behulp van een developer goten ze die in een aantal mini-documentaires voor hun eigen Facebook-community. Hiermee wonnen ze niet enkel de prijs voor meest innoverende team. Met de redactie van ‘Kerk te koop’ delen ze ook de award voor best design.

De redactie van ‘Kerk te koop’ ten slotte onderzocht hoe de toekomst eruitziet voor 1800 Vlaamse parochiekerken. Worden ze omgebouwd tot autogarage, luxehotel of boekenwinkel? Het team nam contact op met een kerkmakelaar, peilde de mening van de man in de straat, analyseerde het kerkbezoek van de Vlaming en goot dat in een pakkende longread met Creativist. Hiermee verzilverde het de nominatie in de categorie best story en best design.

VVOJ-bestuurslid Jago Kosolosky, tevens mede-organisator van de News Hack zei dat het ‘prachtig was om te zien hoeveel enthousiasme en talent deze jongeren aan de dag legden en hoe alle kennis zonder voorbehoud werd gedeeld. Als deze 19 jongeren een weerspiegeling zijn van de toekomst van de journalistiek, staan we er goed voor.’

 

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk