Biografie

Henri Beunders

Henri BeundersHij noemt zichzelf een ‘radicale democraat`. Een citaat: ‘Mensen die alleen naar pulp kijken, vind ik zielig, maar mensen die alleen maar naar Buitenhof kijken, vind ik net zo zielig’. Henri Beunders studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en promoveerde in 1984 op de dissertatie Weg met de Vlootwet!.

Van 1984 tot 1990 werkte hij bij NRC Handelsblad, als buitenlandredacteur en later ook als onderzoeksjournalist waarvoor hij veel in Azië, Midden-Oosten en Afrika rondreisde. Tijdens ‘de Duitse Revolutie’ was hij correspondent in Oost-Berlijn, een opwindende tijd, waar hij leerde wat opstand en revolutie betekenen.

Sinds 1990 is hij hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Hij bestudeert met name de wisselwerkingen tussen maatschappij, politiek, media en de conflicten die deze opleveren. Daarnaast is hij Academic Director van de Postacademische Opleiding Dagbladjournalistiek (PDOJ). Behalve boeken en essays op het brede gebied van media en maatschappij, politiek en cultuur, publiceert hij regelmatig in kranten en tijdschriften. Hij was ook lange tijd bestuurslid van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael. Henri Beunders heeft tal van proefschriften begeleid.

Zijn tekst “Eenzame grazers”, gepubliceerd in de Groene Amsterdammer, werd opgenomen in de eerste kans van het VWO-eindexamen Nederlands van 2014.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk