Nieuws

Undercover!

Hoe doe je verslag van zaken die het daglicht niet verdragen? Of schakel je de invloed van je eigen aanwezigheid uit? Undercover opereren stelt een journalist in staat zich onder te dompelen in de drugsscene, mensenhandel, skinheads-circuits, vieze ziekenhuizen of slecht beveiligde vliegvelden.

Nederlandse onderzoeksjournalisten maken sporadisch gebruik van de vermomming of verborgen camera, maar voor sommige van Afrika’s beste onderzoeksjournalisten is het hun handelsmerk en de enige manier om verhalen boven water te krijgen die anders verborgen blijven.

OneWorld presenteert samen met ZAM Magazine en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten VVOJ een avond met de befaamde Afrikaanse journalisten Anas Aremeyaw Anas en Selay Kouassi.

Ghanees Anas werd door Barack Obama geprezen als ‘een moedige journalist die zijn leven waagde om de waarheid te vertellen’. Hij is een meester van de vermomming die niet alleen misstanden openbaart maar ook de verantwoordelijken voor het gerecht brengt.

Hij werkt onder meer voor Al Jazeera en werkte mee aan de prijswinnende reportage over kindersekstoerisme in Ghana van Sanne Terlingen. Selay (Ivoorkust) maakte naam met onthullende reportages over fair trade in de cacao-teelt en mensenhandel, onder andere voor The Guardian en voor Nederlandse kranten. Van Nederlandse zijde vertelt gelauwerd Zembla-reporter Ton van der Ham over zijn undercover-ervaringen.

Daarna is het tijd voor discussie. Hoever ga je bijvoorbeeld? Anas moest zichzelf heroine inspuiten voor een undercoverreportage in een psychiatrische inrichting. Hij kwam er bijna niet meer uit. Voor zijn werk moet hij een hoge prijs betalen: zijn gezicht mag hij niet tonen – ook niet op deze avond in het Pakhuis Willem de Zwijger in Amsterdam.

Undercover! Een avond met de koningen van de vermomming

Donderdag 5 maart, aanvang 20.00 uur, inloop 19.30 uur.

Toegang gratis, aanmelden via cafe@vvoj.org.

Na afloop wordt een drankje aangeboden door de VVOJ.

De presentatie is in handen van Nico Haasbroek en Sanne Terlingen (OneWorld), voertaal is Engels.

Zie ook de agenda.

 

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk