Nieuws

Undercover!

Hoe doe je verslag van zaken die het daglicht niet verdragen? Of schakel je de invloed van je eigen aanwezigheid uit? Undercover opereren stelt een journalist in staat zich onder te dompelen in de drugsscene, mensenhandel, skinheads-circuits, vieze ziekenhuizen of slecht beveiligde vliegvelden.

Nederlandse onderzoeksjournalisten maken sporadisch gebruik van de vermomming of verborgen camera, maar voor sommige van Afrika’s beste onderzoeksjournalisten is het hun handelsmerk en de enige manier om verhalen boven water te krijgen die anders verborgen blijven.

OneWorld presenteert samen met ZAM Magazine en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten VVOJ een avond met de befaamde Afrikaanse journalisten Anas Aremeyaw Anas en Selay Kouassi.

Ghanees Anas werd door Barack Obama geprezen als ‘een moedige journalist die zijn leven waagde om de waarheid te vertellen’. Hij is een meester van de vermomming die niet alleen misstanden openbaart maar ook de verantwoordelijken voor het gerecht brengt.

Hij werkt onder meer voor Al Jazeera en werkte mee aan de prijswinnende reportage over kindersekstoerisme in Ghana van Sanne Terlingen. Selay (Ivoorkust) maakte naam met onthullende reportages over fair trade in de cacao-teelt en mensenhandel, onder andere voor The Guardian en voor Nederlandse kranten. Van Nederlandse zijde vertelt gelauwerd Zembla-reporter Ton van der Ham over zijn undercover-ervaringen.

Daarna is het tijd voor discussie. Hoever ga je bijvoorbeeld? Anas moest zichzelf heroine inspuiten voor een undercoverreportage in een psychiatrische inrichting. Hij kwam er bijna niet meer uit. Voor zijn werk moet hij een hoge prijs betalen: zijn gezicht mag hij niet tonen – ook niet op deze avond in het Pakhuis Willem de Zwijger in Amsterdam.

Undercover! Een avond met de koningen van de vermomming

Donderdag 5 maart, aanvang 20.00 uur, inloop 19.30 uur.

Toegang gratis, aanmelden via cafe@vvoj.org.

Na afloop wordt een drankje aangeboden door de VVOJ.

De presentatie is in handen van Nico Haasbroek en Sanne Terlingen (OneWorld), voertaal is Engels.

Zie ook de agenda.

 

Gerelateerde artikelen

cafe

Alle startende, jonge en aspirant-onderzoeksjournalisten opgelet! Donderdag 20 juni zal er weer een VVOJ Start Café plaatsvinden.

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk